• Home
  • Actualitate
  • Bacău. Tânărul ucis în scara unui bloc: un hacker, care la 14 ani sustrăgea peste 100.000 de euro din conturi bancare

Bacău. Tânărul ucis în scara unui bloc: un hacker, care la 14 ani sustrăgea peste 100.000 de euro din conturi bancare

Un tânăr în vârstă de 21 de ani a fost împuşcat mortal în seara zilei de luni, 9 martie, într-o scară de bloc din Bacău, după ce asupra sa au fost trase mai multe focuri de armă.

Incidentul, care a şocat locuitorii unuia dintre cartierele liniştite ale oraşului, a avut loc în jurul orei 20.30, când străzile erau pustii. Din acest motiv, după ce şi-a lăsat victima într-o baltă de sânge, autorul crimei a reuşit să se facă imediat nevăzut, fiind căutat şi în prezent de poliţie.

Victima a murit pe loc, medicii chemaţi de urgenţă de locatarii blocului unde s-a produs tragedia s-au rezumat doar la constatarea decesului.

Întreaga zonă a fost înconjurată de poliţişti de la trupele speciale, iar criminaliştii au efectuat cercetări legate de identificarea autorului.

Victima atacului în stil mafiot se numește Iulian Cezar Oancea, în vârstă de 21 de ani, care  are un trecut infracţional impresionant, care are legătură cu fraude informatice de proporţii.

Iulian Cezar Oancea a fost trimis în judecată la începutul anului 2019, pentru fapte comise în perioada 2013-2015, atunci când avea 12-14 ani, DIICOT acuzându-l de spargerea unor conturi bancare din care a sustras în jur de 100.000 de euro.

Tânărul a mai fost condamnat în trecut, pentru fapte similare și de instanţele din Bacău şi Cluj. El a fost eliberat condiţionat în 2018 dintr-un centru de reeducare a minorilor.

În urmă cu ceva ani, Cezar Oancea povestea, pe blogul său, că a devenit hacker la 6 ani, după ce părinţii i-au cumpărat primul computer.

”Făcând un pic background-check pentru a se înţelege, ai mei mi-au luat calculator pe la 6 ani. Chestia asta m-a prins, mi-a plăcut şi am început să aprofundez. M-a atras în special gamingul şi am făcut şi ceva programare web (html, css, js)“, povestea tânărul ucis. Pe parcurs, şi-a perfecţionat tehnicile şi a reuşit să facă bani mulţi din fraude informatice, lucruri pe care le-a explicat deschis pe blogul personal, pe care ulterior l-a închis.

”Am învăţat cum să obţin date de identificare ale cardurilor bancare online, cum şi unde pot să le folosesc, cum să identific şi să profit de vulnerabilităţi ale serverelor online pentru a obţine genul ăsta de date şi alte lucruri de genul ăsta. Chestia asta chiar m-a prins rău de tot şi după ceva timp tot ceea ce făceam în fiecare zi era legat doar de lucrurile astea şi încercam să îmi perfecţionez cât mai mult metodele de fraudare pentru a obţine un profit cât mai mare.

Am început cu timpul să obţin lucruri mai valoroase şi să fac bani mai mulţi, pentru că aveam cunoştinţe din ce în ce mai avansate“, se destăinuia hacker-ul.

O primă sentinţă a venit în 2015, când judecătorii l-au condamnat la cinci ani de detenţie într-un centru pentru minori, decizie care nu era definitivă.

Cântărind consecinţele, tânărul s-a gândit să plece din ţară şi să-şi schimbe înfăţişarea. Era dependent însă de pariuri sportive şi a continuat să comită fraude pe internet. Avea să fie condamnat definitiv în septembrie 2017 şi liberat condiţionat în 2018, din Centrul de detenţie pentru minori de la Brăila.

Cel mai probabil, executaţia de tip mafiot a lui Cezar Iulian Oancea are legătură cu trecutul său, iar din acest motiv ancheta se anunţă una foarte dificilă pentru procurorii care investighează cazul.

Nu este exclus ca, după modul de operare, autorul să fie un profesionist. Criminalul s-a folosit de un pistol militar, pe care nu se ştie de unde l-a procurat. Anchetatorii s-au dovedit a fi foarte zgârciţi cu informaţiile oferite presei, pentru a nu periclita cercetările care să-i ducă la autorul faptei.