«Nu pandemia ne omoară, ci birocrația unui guvern prea ocupat de luptele mărunte de la partid în detrimetul intregii populații»

28 Sep 2021 | scris de Ioana Sorescu

Într-un articol publicat pe blogul său, în care dezvăluie faptul că la Guvern există un focar de COVID-19, lucru combătut de autorități într-un comunicat de presă, jurnalista Paula Rusu afirmă că în București pandemia e scăpată de sub control.

«Nu pandemia ne omoară, ci birocrația unui guvern prea ocupat de luptele mărunte de la partid în detrimetul intregii populații»

Principala cauză a acestei evoluții este, afirmă jurnalista, manipularea datelor privind incidența cazurilor de infectări, care a fost micșorată artificial pentru a putea permite organizarea congresului liberal ce a avut loc la finalul săptămânii trecute.

Paula Rusu spune că birocrația și lentoarea luării unor măsuri cu adevărat eficace stau la baza acestei situații în care există 3000 de apeluri în așteptare la serviciul de ambulanță.

Jurnalista afirmă că deși comisia de boli infecțioase de la ministerul Sănătății a elaborat protocolul de prescriere a unui antiviral - Favipiravir- adminsitrat oral în stadiul incipient al bolii, care a fost publicat în Monitorul Oficial, acțiunea este blocată de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale întârzie să-și dea acordul

Chiar dacă medicamentul e utilizat deja la scară largă în spitalele din România din martie 2020, și în condițiile în care există 1,3 milioane de tablete pe stoc la Terapia Cluj.

”Între timp numărul bucureștenilor care așeaptă ca Ambulanța să ajungă la ei acasă după ce au anunțat simptome de covid se ridică la câteva mii. Informațiile mele vorbesc de un rând de așteptare de 3000 de apeluri.

Suni după ambulanță azi și dacă ai ceva noroc, poate reușesc oamenii de acolo să ajungă mâine dimineață, subliniez, dacă ai noroc. Oficial au fost anunțate de Servicul de Ambulanță București-Ilfov 30  de ore de întârziere între apelul de solicitare și sosirea ambulanței.  

Asta pentru că în Capitală pandemia e deja scăpată de sub control din cauza manipulării pusă la cale de liberali pentru a putea organiza congresul care să-l ungă șef la PNL pe Florin Cîțu. 

Acum ne spulberă realitatea. În București s-au ”eliberat” 11 posturi la terapie intensivă, eliberare prin deces – asta e cinica realitate – dar s-au ocupat imediat toate.

Antiviralul care tratează acasă nu se gasește în farmacii din cauza statului

Medicii de familie ar putea ajuta pacienții diagnosticați cu covid și care pot fi tratați acasă prin prescrierea unui antiviral, dar sunt cu mâinile legate din cauza unei instituții a statului. 

Antiviralul se cheamă Favipiravir, avem 1,3 milioane de tablete pe stoc la Terapia Cluj, se administrează oral in fazele incipiente ale bolii; comisia de boli infecțioase de la Ministerul Sănătății a elaborat protocolul de prescriere care a fost publicat in Monitorul Oficial.

Dar……. nu se găsește în farmacii pentru  că Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale întârzie să-și dea acordul, deși medicamentul e utilizat deja la scară largă în spitalele din România din martie 2020.

Probabil iarași vor invoca lipsa de personal, de parca pandemia așteaptă aprobarea schemei de personal de la ANMDM. N.R. – Problema personalului la ANMDM e una instorică, dacă nici acum nu au rezolvat-o e despre rea-voință.  

Mai e un lucru, nu înțeleg de ce testele covid pe care le face ambulanța fiindcă așa s-a stabilit prin HG, nu pot fi făcute de medicii de familie. 

Sunt primii care intră in contact cu pacienții, sunt medicii care îi tratează pe cei care  au forme ușoare și medii, au infrastructura pentru a preleva probele, iar unii dintre ei au și laboratoarele de testare în apropiere”, scrie jurnalista Paula Rusu. 

E firesc să aștepte pacientul cu simptome de covid zile în șir ca să ajungă și la el ambulanța doar ca să fie prelevate probele din nas și faringe? Nu ar fi mai eficient să li se deconteze testele și aceste servicii medicale direct medicilor de familie?

Nu pandemia ne omoară, ci birocrația unui guvern prea ocupat de luptele mărunte de la partid în detrimetul intregii populații”, scrie jurnalista Paula Rusu pe blogul său.