• Home
  • Actualitate
  • Cât de bine doarme judecătorul care a decis arestul al domiciliu pentru un traficant de droguri, care a omorât un tânăr, martor în proces?

Cât de bine doarme judecătorul care a decis arestul al domiciliu pentru un traficant de droguri, care a omorât un tânăr, martor în proces?

“Chi tace campa” și-a tatuat Robert Avram în dreptul inimii, dictonul mafiei italiene: “Cine tace trăiește”. În noaptea de 9 spre 10 septembrie 2020, după ce un magistrat a decis să fie eliberat, Robert Avram a înjunghiat mortal un tânăr de 28 de ani.

La numai 25 de ani, Avram Robert Gabriel, zis Roby, era deja un interlop temut în Sibiu. Și-a format “o brigadă” cu care făcea trafic de droguri și și-a construit un profil de persoană extrem de violentă, necruțătoare.

În cele 12 volume are dosarul instrumentat de DIICOT Sibiu. Avram este acuzat că, începând din 2016, “a pus bazele unei grupări infracționale care avea ca scop acapararea pieței de etnobotanice din municipiul Sibiu și care în 2017 – 2018 și-a intensificat demersurile în acest sens”.

Procurorii spun că Avram “încerca să formeze o grupare infracțională după modelul mafiei italiene” şi că a reuşit “să coaguleze în jurul său, pe baza unei asocieri de interese, mai multe persoane care formau o grupare infracțională, fără structură piramidală clasică, dar în care Avram era recunoscut ca și unul din lideri”.

El îşi crease un profil de Facebook (folosit exclusiv pentru activități infracționale) cu pseudonimul “Anthony Mirra”, inspirat fiind, notează procurorii, de celebrul mafiot american din familia de crimă organizată “Bonano”, căruia i se mai spunea şi “Knife Man” – omul cu cuțitul.

Avram şi ceilalţi dealeri din gruparea lui făceau trafic cu etnobotanice pe care le comandau pe “dark net” din străinătate și le primeau prin poștă sau prin firme de curierat. Erau contactaţi de clienţi prin mesageria Facebook, prin telefon sau direct în barul unui coinculpat. Localul devenise deja cunoscut în rândul consumatorilor de droguri din Sibiu.

Fiind obsedat că ar putea fi prins, Avram folosea mai multe telefoane și își schimba des cartelele prepay. Toţi membrii grupului infracţional foloseau, pentru a comunica între ei, inclusiv aplicații de mesagerie criptată, care ștergeau mesajele după citire.

Dădeau pliculeţele cu etnobotanice cu 100 de lei, iar un martor spune că, odată, Avram s-a lăudat că vinde atât de multe droguri într-o zi, încât poate să-și cumpere un autoturism Audi A6. 

Când a fost trimis în judecată, el avea chiar un Audi A6, iar procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra maşinii. Dar judecătorul Trifan a ridicat în mai 2020 sechestrul, pentru că în acte autoturismul era trecut pe numele tatălui lui Avram.

Purta mereu cuţitul la el şi-i ataca pe cei care nu-i dădeau banii la timp; erau clienţi, dar şi alţi dealeri pe care el îi aproviziona. A tăiat un băiat care avea să-i dea nişte bani pentru etnobotanice. I-a dat patru cuțite.

Un martor povesteşte că Avram l-a bătut pe unul care și-a cumpărat etnobotanice din altă parte și n-a vrut să-i spună de la cine, iar “unui băiat i-a dat șapte cuțite, într-un club din Sibiu, după ce s-au luat la ceartă”.

Procurorii care l-au trimis în judecată spun că în 2018 Avram a înjunghiat un bărbat, în Piața Cibin din Sibiu. Rănitul, care iniţial era neidentificat, a fugit din spital înainte să ajungă poliţia, apoi a plecat din țară.

“Bag cuțitul în tine și ți-l învârt în cur”, l-a ameninţat Avram pe un mecanic auto care întârzia să-i repare maşina.

La dosar există declaraţiile acestor oameni care au avertizat că Avram e deosebit de violent și, cu toate acestea, un judecător din Sibiu a decis că traficantul poate fi cercetat în arest la domiciliu…

În noiembrie 2018, DIICOT Sibiu l-a trimis în judecată pe Avram alte 20 de persoane, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc şi trafic internațional de droguri de risc. Avram era în arest preventiv.

Patru luni mai târziu, el a fost trimis în judecată şi de DIICOT Hunedoara, pentru că furnizase droguri unei grupări de traficanţi din acest judeţ. Interlopii conduşi de Moisă Nicolae, zis, Măgeană, distribuiau şi în penitenciare drogurile, ascunse în cutii de iaurt sau în lenjeriile de pat.

La 2 octombrie 2019, judecătoarea Cristina Buzdugeanu l-a condamnat pe Avram la 10 luni cu suspendare şi a decis punerea lui în libertate. Iar trei săptămâni mai târziu, în dosarul de la Tribunalul Sibiu, şi judecătorul Radu Trifan a decis să-l trimită pe traficantul de droguri în arest la domiciliu.

Dispune ca Biroul de Supraveghere Judiciară Sibiu din cadrul IPJ Sibiu – Poliţia Municipiului Sibiu să supravegheze respectarea măsurii arestului la domiciliu şi a obligaţiilor impuse inculpatului.

La 14 ianuarie anul acesta, DIICOT Sibiu a cerut din nou arest preventiv pentru Avram, dar judecătorul Trifan nu a fost de acord.

Câteva zile mai târziu, Curtea de Apel Alba Iulia a dat decizia definitivă în dosarul de la Hunedoara, iar Avram a primit un an şi 4 luni de închisoare cu executare. A fost încarcerat în Penitenciarul Deva.

După ce s-a eliberat, la termen, luna trecută, a intrat în arestul la domiciliu impus de Tribunalul Sibiu.

O măsură preventivă care s-a dovedit a fi insuficientă. pentru că după numai trei săptămâni, Avram a plecat noaptea de acasă, în maşina condusă de un prieten, şi a comis o crimă.

Victima, Santo Mihai Dan, avea 28 de ani şi era prieten cu Avram. Jurnaliştii de la turnulsfatului.ro au aflat că, în martie 2014, Avram, Santo și un alt amic de-al lor au intrat noaptea într-un garaj, peste nişte tineri, şi au distrus cu bâtele totul în jur. Cu un singur scop: cei terorizaţi să transmită mai departe mesajul că “băieții din cartierul Terezian fac legea”. Instanţa le-a aplicat atunci doar nişte amenzi penale.

În noaptea de 9 spre 10 septembrie 2020, “în jurul orei 1.00”, Santo era, conform unui comunicat emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, “pe terasa unui bar din cartierul Terezian, unde consuma băuturi alcoolice împreună cu alte persoane”.

Dar în starea de alertă toate terasele se închid la miezul nopţii, conform legii. “Barul era închis, dar terasa putea fi folosită de oricine, pentru că scaunele și mesele nu se adună peste noapte. Așa că Santo și prietenii lui consumau acolo ce probabil cumpăraseră dintr-un non-stop”, au explicat surse din poliţie pentru publicația oradesibiu.ro.

Avram a trecut cu maşina prin faţa acelui bar şi a avut un prim schimb de replici cu victima. Peste o oră, Santo a plecat de la terasă şi a revăzut maşina în care se plimba prin cartier “arestatul la domiciliu”.

El şi prietenii lui au pornit după ea, iar când s-au reîntâlnit, cei doi au început să se certe. Avram a scos cuţitul şi l-a lovit pe Santo o singură dată, în zona inimii.

La ora 2.55, cineva a sunat la 112 şi a anunţat că “într-o parcare de pe strada Daliei din Sibiu se află un bărbat înjunghiat, posibil decedat”. A doua zi, Avram a fost arestat preventiv, fiind acuzat de omor.

Avram şi bărbatul ucis de el “aveau un conflict mai vechi”, spun procurorii, în comunicatul lor. Mobilul crimei ar fi, scriu jurnaliştii de la oradesibiu.ro, un “scenariu de telenovelă”: Avram îl bănuia pe Santo că-i face ochi dulci iubitei lui.

Dar Santo era pe lista celor peste 80 de martori audiaţi în dosarul în care Avram este judecat la Sibiu pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Iar în mai, judecătorul care-l trimisese în arest la domiciliu l-a condamnat pe Avram la 5 ani, 3 luni şi 10 zile de închisoare. 

Avram a atacat decizia şi chiar pe 10 septembrie, ziua în care şi-a ucis fostul prieten, trebuia să meargă la Curtea de Apel Alba Iulia, unde fusese citat la proces.

Cât de bine doarme judecătorul care a decis doar măsura arestului la domiciliu în cazul interlopului Robert Avram? Îl va împiedica ceea ce a urmat să dea aceeași soluție și în alte cazuri în care este atât de evidentă periculozitatea celui adus în fața sa? Oare mai merită pensia, aia mare de magistrat? Și nu e singurul…