• Home
  • Actualitate
  • Cum explică preotul Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni incidentul în care a fost filmat lovind o enoriașă

Cum explică preotul Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni incidentul în care a fost filmat lovind o enoriașă

Preotul Calistrat Chifan a fost filmat în timp ce lovea o femeie, chiar în curtea bisericii în care slujește, la Mănăstirea Vlădiceni din Iași, acolo unde acesta slujește. 

Într-o înregistrare video publicată de media se poate vedea cum slujitorul Domnului i-a dat cu palma peste față unei enoriașe.

Femeia a căzut la pământ, în timp ce pe fundal se auzeau mai multe voci ale oamenilor care erau prezenți la fața locului și îl criticau pentru gestul său necugetat.

Victima, împreună cu sora sa, au mers și au depus plângere împotriva preotului Calistrat Chifan, susținând că ambele au fost agresate în curtea mănăstirii.

IPJ Iași a confirmat deja că a pornit o cercetare în acest caz, după ce au primit plângeri în care preotul Calistrat este acuzat de agresiune, pentru fapta care a avut loc miercuri seara, 9 noiembrie, după slujbă.

La scurt timp, duhovnicul a prezentat propria versiune a faptelor , vorbind pentru bzi.ro. El se apără și spune că a fost provocat în diverse moduri de victimă și de sora sa.

”Mare problemă nu s-a întâmplat. Unu. Acolo este un cimitir într-o coastă, unde mai vin enoriaşi din afară şi îşi iau locul. Iar fetele astea, au 2-3 locuri, şi cred că au deviaţii de comportament sau puţină isterie. Pentru că de când au luat locurile de acolo, au început să creeze un conflict printre credincioşii de la biserică.

Şi eu le-am spovedit de câteva ori, că au mama moartă de Covid. Şi s-au dus la un preot mai tânăr, frumușel, dar cuminte… Și eu i-am zis să aibă grijă cu ele. Apoi el s-a dus la o mănăstire şi a stat vreo săptămână acolo că era răcit, şi s-au dus după el. L-au căutat și acasă, la mama lui.

Eu le-am interzis, în paraclis cât stau eu aici şi spovedesc, voi nu mai aveţi ce căuta aici. Eu le-am provocat la discuţii, să vorbim corect. (…) Eu le-am zis, călugării nu se însoară, nu fac copii, să se ducă, că mai sunt bărbați în oraș.

Şi au zis că mă dau în judecată că le-am stricat imaginea. Una a zis că mă dă în judecată, că e magistrat din ăsta… Şi apoi au început să scoată oamenii din Biserică.

Mi-e jenă de ele, că sunt două femei cu probleme de comportament… Dumnezeu să le lumineze!”, a povestit preotul Calistrat Chifan.

Părintele Chifan a insistat că el este ”cel mai pașnic om”, doar că cele două femei l-au provocat în mod repetat, mai ales prin faptul că au filmat interacțiunea lor. De asemenea, acesta susține că victima și sora ei ar avea probleme de natură psihică.

”Aseară au scos o avocată din biserică de la Maslu, şi i-au spus „Cârpo, o să ştergem cu tine pe jos! Iar ai venit?”

Eu citeam moliftele sfântului Vasile şi erau clar că erau pregătite de isterie. Şi eu le-am explicat cele 4 puncte conform legiii pe care ele le încălcau. Că nu au voie să filmeze, să se ia de lume, să jignească persoane. Si mi-au zis „Ştii tu, gunoiule, legea!”

Și au început să mă filmeze. Şi am luat o pe una şi am împins-o. Şi au ieşit afară şi mi-au spus că mă blesteamă (…)

Nu sunt agresiv, sunt cel mai paşnic om, dar mă scoţi din papuci dacă eşti aşa. Aseară şi-a întrecut limita. Dacă nu-mi punea piedica sora, nu reacţionam nici eu. Sor-sa mă filma cu telefonul mobil şi ea mi-a încălcat toate regulile. Oamenii s-au bucurat şi au zis că dau toţi declaraţii.

Mai multă lume a avut tangenţe cu ele. Sunt uşor deviante, sunt două suflete. Dar până la ce limită poţi răbda.

Când faci chestii obraznice, doreşti să spurci imaginea mănăstirii. Vii tu o măciucă nemăritată să faci teatru în faţă la câteva sute de oameni. Ce să discut eu cu ea? Eu le-am zis doar să nu filmeze. Ce e prea mult strică. Mai mult a fost ficţiune”, a conchis părintele Calistrat.