Franţa e campioană mondială la fotbal, dar, se pare, şi la mofturi! După un meci jucat la Munchen şi două la Budapesta, naționala și suporterii Franței au ajuns în România pentru optimile Euro 2020, fază în care vor întâlni naţionala Elveţiei. Şi sunt foarte țâfnoși!
Aflaţi de câteva zile în Capitală, jurnaliştii francezi au remarcat în primul rând lipsa atmosferei unei competiţii majore.
Mai departe, ei notează că hotelul în care se află cazată naţionala lor e în centrul oraşului, într-o zonă extrem de aglomerată – un detaliu deranjant pentru o echipă care are nevoie de odihnă şi de linişte.
În ”L'Equipe“, Hugo Delom publică un articol critic-ironic la adresa Bucureştiului, pe care-l consideră departe de a fi ”micul Paris”suspinând nostalgic după Budapesta…
*Bucureşti eurosceptic – Capitala română nu manifestă mare interes pentru Euro
Priveliștea Dunării, luminile puternice ale Castelului din Budapesta, diminețile maghiare pe chei par deja foarte îndepărtate…
Aici e un mic Paris. Totuşi, în afara unei replici a Arcului de Triumf, nu e chiar evident.
Bucureştiul e un oraş eterogen, cu un mozaic de cartiere foarte diferite.
E dificil să găseşti puncte comune între festivul Lipscani, împrejurimile şic ale parcului Herăstrău şi aceste serii de blocuri lungi, albe sau gri.
Euro? Doar panourile albastre demonstrează existenţa competiţiei. Trebuie să fii creativ pentru a detecta o formă de efervescenţă.
Steagurile naţionale flutură peste tot. Şi, pe măsură ce ne apropiem de Palatul Parlamentului, sentimentul de a nu vedea decât aceste benzi, albastru, galben şi roşu, se întăreşte.
Bucureştiul respiră, oficial. După două luni de izolare strictă, în iarnă, măsurile au fost ridicate. Fără mască, afară. Restaurantele şi cluburile de noapte s-au deschis de săptămâni”, notează jurnalistul francez.
În ”Le Parisien“, unul dintre suporterii francezi şi-a exprimat nemulţumirile. De la cele legate de preţul biletelor de avion până la sistemul de organizare gândit de UEFA pentru Euro 2020.
”Ne aşteptam ca preţurile pentru biltele de avion să crească, este normal, dar nu mai există nicio limită. Preţurile au ajuns la 500 de euro pentru un bilet, în mod normal ar fi de cinci ori mai ieftin să ajungi la Bucureşti.
Mai mult decât atât, ar trebui să facem o escală la Varşovia, de 40 de minute, unde riscăm să pierdem avionul. O altă variantă este escala în Turcia, dar această variantă presupune un zbor de 13 ore pentru un drum pe care în mod normal îl parcurgi în cel mult trei ore.
O altă problemă o reprezintă pandemia de COVID-19. Nu ştim exact care sunt condiţiile din România, cât de sigur este să facem această deplasare, pentru că este posibil să intrăm în carantină la revenirea în ţară.
Acest EURO a devenit un coşmar pentru suporteri. Dacă vom ajunge în semifinale, deplasarea în Anglia va fi de asemenea aproape imposibilă, pentru că acolo nu poţi evita carantina“, spune Fabien.