Unii italieni se mută în România ca să nu fie obligaţi să se vaccineze anti-COVID

23 Sep 2021 | scris de Ioana Sorescu

Puțini ar fi crezut că așa ceva este posibil, dar, se pare, că unii italieni au luat decizia de a părăsi peninsula, nemulțumiți de faptul că sunt obligați să se vaccineze, și să se mute, cel puțin temporar, în România.

Unii italieni se mută în România ca să nu fie obligaţi să se vaccineze anti-COVID

Începând cu 15 octombrie, în Italia, devine obligatorie prezentarea certificatului Covid-19 în toate sectoarele de activitate.

Măsurile sunt valabile până pe 31 decembrie 2021, când se va sfârşi starea de urgenţă în Italia.

Permisul verde este deja obligatoriu în transporturi (avioane, trenuri, autobuze, care fac legătura între regiuni), în şcoli, pentru accesul în sălile de sport, restaurante, baruri, precum şi la spectacole şi muzee.

Proprietara unei agenţii de turism din Pisa (Toscana) spune că mai multe persoane şi-au rezervat un bilet doar pentru dus  cu destinaţia România şi au decis să părăsească peninsula după ce autorităţile au impus obligativitatea prezentării certificatului Covid-19.

”Cererea pentru unele zboruri doar dus m-a alarmat”, a declarat proprietara agenţiei de turism Kantika Travel din Pisa, conform publicaţiei La Nazione.

Sunt doisprezece persoane, majoritatea antreprenori, care şi-au rezervat un bilet doar pentru dus, spre oraşul Braşov.

”O femeie în vârstă de vreo 40 de ani s-a prezentat şi mi-a cerut informaţii pentru a rezerva câteva zboruri doar dus către oraşul Braşov, din Transilvania”, spune proprietara agenţiei de turism.

”Clienta mi-a explicat că face parte dintr-un grup care se organizează să părăsească Italia.

Mi-a spus că această decizie a fost luată pentru a evita vaccinarea şi pentru a nu fi nevoiţi să se supună obligaţiei de a deţine un Green Pass”, a afirmat proprietara agenţiei de turism.

Iniţial, cele 12 persoane intenţionau să se mute în Marea Britanie dar, în urma restricţiilor impuse de guvernul britanic, atenţia lor s-a îndreptat spre Europa de Est.

România, la fel ca ţările învecinate, este în prezent una dintre ţările europene cu cel mai mic procent de persoane vaccinate, iar certificatul verde nu este obligatoriu decât în situaţii speciale.

Pentru străinii care provin din aşa-numitele ”zone verzi”, cum ar fi Italia, nu există obligaţia prezentării certificatului verde la intrarea în ţară şi nici nu este impusă carantina.

Italienii văd România ca o ţară unde nu există restricţii de niciun fel, iar revenirea la normalitatea vieţii de dinainte de pandemie se va face în curând, potrivit sursei citate.

”Am încercat să-i explic clientei mele că oraşul Braşov are şi aspectele sale negative, iarna este dură şi temperatura scade sub zero grade”, a mai adăugat Vanessa Piampiani.

Cu toate acestea, grupul nu s-a lăsat descurajat, iar cei 12 italieni vor pleca spre Braşov până la sfârşitul lunii septembrie.