• Home
  • Actualitate
  • Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare, vinovat că a luat mită 30 de milioane de euro

Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare, vinovat că a luat mită 30 de milioane de euro

Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare. El a fost găsit vinovat că a luat 30 de milioane de euro mită.

Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.

Marian Vanghelie a fost trimis, în iulie 2015, în judecată în stare de arest,  pentru 26 de infracţiuni de corupţie, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL.

Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat mita primită de Marian Vanghelie.

±În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin şi parţial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat şi primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse şi primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, aratau procurorii DNA într-un comunicat din 2015. 

Decizia instanţei nu este definitivă putnd fi atacata cu recurs.