• Home
  • Actualitate
  • Norul toxic generat de erupţia vulcanului din La Palma ajunge astăzi în România

Norul toxic generat de erupţia vulcanului din La Palma ajunge astăzi în România

Erupția vulcanului din La Palma generează un nor de poluanţi care va ajunge în România în cursul acestei zile. Norul toxic va intra în ţară prin vest, pe la Timişoara, şi se va întinde peste toată ţara până luni seară.

”O cantitate mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa. Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potenţială răcire a solului şi compuşi chimici secundari (acizi, sulfaţi, etc) care sunt aduşi la sol prin precipitare, precipitaţii şi influenţează concentraţia ozonului, a explicat Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
 
"Modelele sunt în evoluţie. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timişoara şi se va întinde peste toată ţară până luni seară, dacă nu apar alte evoluţii.

Aşadar, timp de două zile, România poate fi sub norul de particule şi compuşi chimici rezultaţi din acea zonă.

”Este posibil ca efectul produs de acest nor să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălţimi foarte mari în timp, unde pot apărea compuşi chimici secundari şi de modificare măcar locală a acestor proprietăţi legate de aerosolii din atmosferă la înălţimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă", a declarat Silviu Gurlui.

”Ar fi indicat că persoanele care stau afară, mai ales în zona de vest, să poarte mască, deoarece sunt condiţii pentru o poluare mai mare, a recomandat profesorul de fizică.