• Home
  • Actualitate
  • Presa străină, după incendiul din Constanța: «Un sistem sanitar afectat de corupție, ineficiență, management politizat»

Presa străină, după incendiul din Constanța: «Un sistem sanitar afectat de corupție, ineficiență, management politizat»

Reuters scrie despre corupția și ineficiența sistemului sanitar româmesc, în timp ce Associated Press vorbește despre bugetul mic alocat Sănătății, iar Europa Liberă amintește de criza politică care se suprapune cu cea pandemică.

Agențiile de presă au relatat despre incendiului petrecut la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, sesizând, în mod firesc, problemele majore ale sistemului sanitar din România, care s-a confruntat recent și cu alte tragedii asemănătoare.

Reuters amintește de cazul incendiului din februarie, de la Matei Balș și de cel din noiembrie 2020, de la Piatra Neamț.

”Chiar și înainte de pandemie, sistemul sanitar din România era sub presiune, afectat de corupție, ineficiență și management politizat”, scrie Reuters, care subliniază că țara are „una dintre cele mai slab dezvoltate infrastructuri în sănătate”.

”Statul a construit un spital în ultimele trei decenii, cheltuiește cel mai puțin pe sănătate în UE, iar zeci de mii de medici și asistente au emigrat”, mai scrie Reuters.

Associated Press amintește la rândul ei despre celelalte două incendii din sistemul sanitar din România din ultimul an, spunând că incidentele au stârnit îngrijorare cu privire la „infrastructura spitalicească îmbătrânită a țării”.

După incendiul de la ”Matei Balș”, amintește Associated Press, președintele Klaus Iohannis a cerut o reformă urgentă și profundă și a spus că astfel de tragedii ”nu trebuie să mai aibă loc”.

Washington Post, care preia Associated Press, mai amintește că spitalele din România sunt copleșite de numărul de pacienți COVID, în contextul noului val pandemic.

România, scrie cotidianul american, are cele mai mici cheltuieli alocate sănătății în UE, cu 5,2% din PIB, comparativ cu o medie UE de 10%.

Site-ul Radio Europa Liberă scrie și el despre incendiu, observând că guvernul a făcut eforturi pentru a mări numărul de paturi la Terapie Intensivă.

Criza politică care a adus guvernul în pragul colapsului nu face decât să complice lucrurile, mai scrie Europa Liberă.