Șerban Huidu împreună cu fratele și tatăl său au dat în judecată statul român pentru a intra în posesia unui imobil luat de comuniști înainte de anul 1989. Imobilul ar fi fost luat de regimul comunist și tranformat într-o casă naționalizată.
În prima instanță, cei trei au pierdut procesul, dar recursul se judecă acum la Curtea de Apel Galați, care însă a întâmpinat o problemă legată chiar de lege.
Magistrații au trimis o sesizare către Curtea Constituțională a României prin care solicită un unct de vedere legat de ceea ce a vrut să spună legiuitorul într-un anume text de lege.
”Stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, pe baza situației terenurilor deținute de cooperativa agricolă de producție la 1ianuarie 1990, înscrisă în sistemul de evidență a cadastrului funciar general sau a registrului agricol, corectată cu înstrăinările legal efectuate de către cooperativă până la data intrării în vigoare a legii. (…)
Cererea de stabilire a dreptului de proprietate se depune și se înregistrează la primărie în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, este textul legii care i-a contrariat pe judecători.
Procesul familiei Huidu se va relua abia după ce CCR va da un verdict în chestiunea sesizată de judecători.
Ce ar putea obține Șerban Huidu
De fapt, frații Huidu vor să recupereze și mai multe terenuri care s-ar afla în Brăila.
Potrivit legii, imobilele preluate în mod abuziv de stat, de organizaţiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, precum şi cele preluate de stat în baza Legii nr. 139/1940 asupra rechiziţiilor şi nerestituite, se restituie, în natură.