• Home
  • Actualitate
  • Psihiatru, despre cazul fetei ucise şi incendiate în Giurgiu: «Vorbim de un criminal în serie a cărui carieră este la început»

Psihiatru, despre cazul fetei ucise şi incendiate în Giurgiu: «Vorbim de un criminal în serie a cărui carieră este la început»

Psihiatrul Gabriel Diaconu este de părere că cel care a comis crimă din judeţul Giurgiu are discernământ, ştie foarte bine ce a făcut şi că de aceea a încercat să-şi ascundă urmele.

În acelaşi timp, psihiatrul subliniază că autorul cel mai probabil a rămas în apropiere după incendierea victimei sale.

”În domeniul acesta al psihologiei criminologice există un proverb: Dacă vrei să cunoşti artistul, trebuie să-i studiezi atent opera.

Ştim din start că avem de-a face cu o persoană care ştie foarte bine ceea ce a făcut şi care încearcă să-şi ascundă urma. Aceasta spune despre făptaş că are o minimă înţelegere despre ce înseamnă amprente, ce înseamnă identificare, deci este o persoană care nu este complet analfabetă.

La fel de bine, ştim despre psihologia lui că nu suportă gândul că victima era o fiinţă umană. De multe ori, persoanele care distrug post-mortem cadavrul victimei lor sunt persoane care au o puternică ambivalenţă şi care la momentul care şi-au descărcat fantezia violentă asupra victimei nu se pot reconcilia cu faptul că victima încă are trăsături omeneşti.

O altă chestiune este că foarte rar făptaşii care incendiază victima pleacă de la locul faptei, adică de la locul incendierii înainte să se asigure că acest demers a avut succes”, a declarat Gabriel Diaconu într-o intervenţie la Digi24

Psihiatrul mai a subliniat că acest caz nu este asemănător cu cel al lui Gheorghe Dincă, cel care ucis cel puţin o adolescentă, pe care ulterior a incendiat-o într-un dispozitiv improvizat.

”Vorbim de o oarecare improvizaţie şi de un fel de predispoziţie de a duce victima undeva în pădure, unde pot sau nu să fie privitori.

Asta este o altă chestiune, dintr-o perspectivă de data această psihologic-criminologică: nevoia compulsivă a individului de a i se vedea opera.

Tocmai de aceea artistul rămâne mereu în spatele operei şi ştim, pentru ce va urma, că la o evaluare atentă ulterioară, din punct de vedere medico-legal, psihiatric, inclusiv al profiului lui de comportament, vorbim de o persoană cu risc mare de recidivă şi în eventualitatea în care este deja recidivist, vorbim de o persoană care a escaladat în comportamentul lui criminal.

Cu alte cuvinte, nu vorbim de un criminal în serie, este o speculaţie, sau vorbim de un criminal în serie a cărui carieră este la început”, a completat psihiatrul.