• Home
  • Actualitate
  • Salvamont, jandarmilor din Vrancea: «Jenantă atitudine, eroi la privit. V-am salvat și drona!»

Salvamont, jandarmilor din Vrancea: «Jenantă atitudine, eroi la privit. V-am salvat și drona!»

Salvamontiștii din România notifică, într-o postare pe Facebook, că Jandarmeria din Vrancea s-a lăudat cu o acțiune de salvare, fără să precizeze că, de fapt, aceasta a fost făcută de ei, nicidecum de jandarmi.

Este vorba de acțiunea de salvare a 12 persoane care lucrau într-o zonă forestieră din comuna Nereju, județul Vrancea, care au rămas izolați vineri, 18 iunie, după ce au fost surprinși de viitură. Persoanele blocate au fost salvate o zi mai târziu, după aproximativ 20 de ore.

După operațiunea de salvare, Inspectoratul Județean al Jandarmeriei a dat publicității imagini surprinse dintr-o dronă cu locul în care au fost izolate cele 12 persoane.

Comentariul care a însoțit imaginile a fost cel care a stârnit nemulțumirea salvamontiștilor:

”Astăzi, 19 iunie, un echipaj de jandarmi montani din cadrul Jandarmeriei Vrancea a intervenit în sprijinul pompierilor în Punctul Frumoasele, de pe raza comunei Nereju, pentru salvarea și evacuarea unor persoane ce au rămas izolate din cauza formării unui torent de apă, pe albia râului Zăbala.

După multe ore, misiunea s-a încheiat cu succes, iar cele 12 persoane au fost transportate în siguranță în localitatea Nereju”, au anunțat cei de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea

Salvamontiștii susțin că jandarmii ”se laudă cu acțiunea de salvare făcută de Salvamont, fără să nominalizeze acest fapt”.

”Salvamont Vrancea a realizat sistemul de evacuare, întreg echipamentul folosit a aparținut Salvamont, un salvamontist a trecut râul la cei surprinși de viitură, le-a pus hamuri de salvare pe ei și i-a asigurat pe tiroliană. Dar așa e când privitorii se cred mari salvatori”, se arată în mesajul Salvamont România.

Serviciul de salvare montană a mai precizat că datorită lor drona folosită de Jandarmerie a fost salvată, după ce a lovit apa.

”Jenantă atitudine, domnilor jandarmi, eroi la privit! Și puteați să ne aduceți și mulțumiri că v-am salvat drona pe care ați manevrat-o atât de profesional încât ați dat cu ea în apă.

Dacă nu eram noi să o recuperăm, nu mai aveați cu ce imagini să vă lăudați abilitățile de cameramani”, se arată în postarea Salvamont.

Reprezentanții Jandarmeriei și-au recunoscut greșeala și spun că, inițial, nu au știut că la acțiunea de salvare au participat și salvamontiștii.

”Informațiile pe care le-am avut la momentul redactării materialului nu includeau participarea Salvamont la acțiune, însă apreciem contribuția echipei Salvamont la succesul misiunii de salvare”, au răspuns reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea.