• Home
  • Actualitate
  • Ce se întâmplă cu veșmintele Sfintei Parascheva după pelerinaj? 

Ce se întâmplă cu veșmintele Sfintei Parascheva după pelerinaj? 

Ce se întâmplă cu veșmintele Sfintei Parascheva după pelerinaj? 

Veșmintele Sfintei Parascheva se schimbă de cinci ori pe an, după o ceremonie bine stabilită la care participă doar câțiva dintre preoții slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iași.

Pe toată durata desfășurării ritualului, biserica este închisă și nimeni nu are acces la acest eveniment deosebit. Ritualul are loc seara, după terminarea programului religios în Catedrală, în general după ora 22.00.

Începând cu anul 2008, veșmintele sfintei sunt donate parohiilor doritoare, atât din România, cât și din străinătate. Pentru a le primi, bisericile se înscriu pe o listă de așteptare care se întinde pe ani de zile.

În momentul actual, aceasta are o durată de doi ani de zile, astfel că veșmintele care au fost schimbate în 2023 sunt donate parohiilor care s-au înscris în urmă cu doi ani.

Este necesară îndeplinirea anumitor condiții pentru obținerea veșmintelor, cum ar fi primirea binecuvântării ierarhului din locul unde acestea vor ajunge, dar și un număr de semnături ale credincioșilor.

”De cinci ori pe an sunt schimbate veșmintele Sfintei Cuvioasa Parascheva, dar nu vorbim despre veșmântul care este pecetluit de pe vremea domnitorului Vasile Lupu, care este cu sigiliu, ci despre veșmântul care o acoperă.

După ce este schimbat, acesta este donat parohiilor care solicită, atât din țară, cât și din străinătate. Lista este destul de lungă încât este o perioadă de așteptare de ani de zile.

În ordinea în care s-au înscris se donează veșmintele. Este nevoie de un dosar pentru asta, sunt necesare un număr de semnături ale credincioșilor și trebuie și binecuvântarea ierarhului locului.

Veșmintele care au fost schimbate anul acesta vor ajunge la parohiile care au făcut cerere, probabil, în urmă cu doi ani.

Veșmintele sunt donate încă din anul 2008, iar acestea ajung atât la parohiile din țară, cât și cele românești din străinătate. Cel mai departe au fost trimise la parohiile românești din Statele Unite ale Americii și în Canada”, declară Lucian Apopei, director de comunicare al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, citat de BZI.

În luna noiembrie a anului 2006, Mănăstirea Eghina din Grecia a primit, în semn de recunoștință pentru aducerea la Iași a moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie, un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva.

Începând cu anul 2008, veșmintele sunt donate bisericilor doritoare. În acel an, acestea au ajuns în 14 parohii, atât din România, cât și în străinătate. Printre parohii se numără Mănăstirea ”Sfântul Arhanghel Gavriile” Pikovac, Episcopia de Niș (Serbia), Parohia ”Sfântul Pantelimon” Polihini, Mitropolia de Neapoleos și Stavroupoleos (Grecia), Parohia Bistrița-Veliko Laole, Episcopia de Braniceva și Pojarevaț (Serbia).