• Home
  • Actualitate
  • Tatăl suspectat că şi-a ucis băiatul: «Copilul a vrut să fie omorât de mine»

Tatăl suspectat că şi-a ucis băiatul: «Copilul a vrut să fie omorât de mine»

Takacs Gyorgy, taximetristul suspectat că şi-ar fi omorât fiul de 8 ani, a spus poliţiştilor că acesta din urmă i-a fi cerut să săvârşească fapta sângeroasă.

În momentul în care a fost prins, marţi seara, Takacs Gyorgy a fost dus la Urgenţe pentru a fi stabilizat, după ce s-a înjungiat în zona pieptului şi şi-a tăiat venele.

”Era de pe altă lume”, îi descriu starea psihică surse din cadrul anchetei.

”Copilul a vrut să fie omorât de mine”, a fost una dintre declaraţiile cu care i-au şocat pe poliţişti.

Anchetatorii au aflat că Takacs Gyorgy se înţelegea foarte bine cu fiul lui. El a trecut recent printr-un divorţ de soţia lui şi se afla în faza în care trebuia făcut partajul.

Copilul se afla la el în această perioadă, fiind în custodie comună. Surse din rândul anchetatorilor au arătat că unul dintre posibilele motive ale crimei ar fi răzbunarea pe fosta soţie, care şi-a găsit deja un concubin, în condiţiile în care e Takacs Gyorgy ar fi iubit-o încă. 

Surse din Poliţie au declarat pentru cotidianul Adevărul că suspectul nu are antecedente penale şi nu au fost plângeri cu privire la potenţiale acte de violenţă.

Psihologul criminalist Gabriela Groza susţine că există mai multe ipoteze privind motivele crimei.

”Până nu avem o declaraţie fermă nu putem exclude nicio variantă. E posibil să fi planificat totul sau să fie o reacţie la nervi. Subliniez că deocamdată nu ştim sigur că el este făptuitorul.

Din elementele pe care le cunoaştem până acum reiese că făptuitorul nu a vrut ca victima să sufere, a fost o lovitură într-ozonă letală, pentru ca moartea să fie sigură şi fără suferinţă.

Există informaţii că ar fi umblat cu cadavrul în maşină câteva ore după crimă ceea ce poate însemna „o formă de negare faţă de fapta comisă.

E posibil să se comporte ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, din cauza şocului. De multe ori, agresorul însuşi este foarte şocat de ce a comis. Prima confruntare cu realitatea o are atunci când apare echipajul de Poliţie şi atunci să apară intenţia de a se sinucide”, spune psihologul. 

Psihologul criminalist este de părere că există mai multe posibile motivaţii.

”Poate să fie comis pe un fond emoţional negativ, o depresie prfundă combunată cu furie foarte puternică. Aici putem să ne gândim la o situaţie de divorţ neacceptat sau nedorit.

Poate fi un sentiment de vinovăţie puternic pe care îl simte şi îl combină în mod ciudat astfel încât are impresia că pentru fiul său ar fi mai bine să nu mai rămână în lumea acesta rea pentru a nu suferi”, afirmă psihologul. 

În ceea ce priveşte declarația lui Takacs Gyorgy – conform cărora băiatul i-ar fi cerut să-l omoare, psihologul susţine că e un scenariu care poate să fie real.

”E posibil să fi spus asta la furie copilul. Dar aici e posibil ca chiar agresorul să instige victima pe parcursul mai multor conversaţii. I-ar fi putut explica că pot fi împreună după moarte sau că unica soluţie de ieşire din impas ar fi moarte.

În orice caz, faptul că i-ar fi cerut asta nu justifica faptă de omor. Nici din punct de vedere juridic şi nici psihologic, nicio persoană sănătoasă psihologic nu-şi omoară cipilul dacă acesta îi cere”. 

Groza mai spune că nu e obligatoriu ca făptuitorul să fi comis înainte agresiuni fizice asupra copilului sau a soţiei.

”E posibil ca acesta să fi crezut că moartea este singura soluţie de a ieşi din impas. Nu cred că profilul criminalului se potriveşte cu cel al unui agresor cu antecedente de violenţa domestică. Şi agresorul poate fi extrem de şocat, să fie îtr-o stare în care nu percepe realitatea aşa cum este.” 

Psihologul susţine că ”poate să fie sau nu răzbunare, câtă vreme nu avem declaraţiile lui nu putem şti. Poate fi şi situaţia în care unul dintre soţi nu acceptă despărţirea, iar faptul că şi-a pierdut familia şi nu are nimic altceva în viaţă de care să se lege, alţi membri ai familiei sau prieteni, poate ajunge în situaţia în care crede că a pierdut totul, astfel nu mai are nimic de pierdut. Se poate ajunge astfel la gesturi extrem pe un anumit fond mental”.