Într-o competiție cu alt miliardar al lumii Jeff Bezos, Richard Branson urmează să își treacă în palmares, în cazul în care condițiile meteo vor permite lansarea, titlul de astronaut, deschizând calea zborurilor comerciale în Cosmos.
Richard Branson a postat, duminică, un mesaj pe Twitter, înainte de a pleca în Spațiu, cu racheta Unity, alături de alți cinci membri ai echipajului.
”Misiunea mea este să transform visul călătoriei spațiale într-o realitate – pentru nepoții mei, pentru nepoții tăi, pentru toată lumea”, a scris Branson pe Twitter, înainte de lansarea rachetei Unity.
VSS Unity îl va duce pe Branson și pe colegii săi de zbor la o altitudine corespunzătoare unui zbor suborbital.
Altitudinea maximă pe care o poate atinge avionul spațial al lui Branson este de aproximativ 90 de kilometri. Este sub limita Karman (100 km) care definește granița dintre atmosfera terestră și spațiul cosmic, dar peste limita de 80 de km acceptată în Statele Unite pentru zborul în spațiu.
De altfel, criteriul în funcție de care zborul lui Branson poate fi considerat "zbor în spațiu" sau doar "zbor la limita spațiului cosmic" a constituit motiv de controversă între Virgin Galactic și competitorii de la Blue Origin, compania lui Jeff Bezos.
Cei de la Blue Origin spun că vehiculul lui Branson va atinge o altitudine de 55 de mile (aproximativ 80 de kilometri), sub limita Karman, și nu va putea conta ca zbor cosmic.
Prin contrast, capsula New Shepard, cu care urmează să decoleze fondatorul Amazon în data de 20 iulie, ar urma să atingă altitudinea de 62 de mile (100 km) și implicit limita Karman.
La aproximativ 80 de kilometri, cerul este negru iar curbura Pământului este vizibilă la orizont.
Cu tot cu plasarea avionului spațial la altitudinea de inițiere a motorului rachetă, misiunea va dura aproximativ o oră și jumătate.
Oricum, o certitudine există: odată ajunși la altitudinea maximă și odată oprit motorul rachetă, Branson, împreună cu trei colegi din cadrul Virgin Galactic care participă la zbor și cu cei doi piloți, vor putea să experimenteze starea de imponderabilitate pentru câteva minute și să admire magnifica priveliște a Pământului.
Zborul înapoi pe aerodromul din New Mexico va avea caracteristicile unei planări controlate.
Circa 600 de persoane au plătit deja până la 250.000 de dolari pentru o călătorie cu avionul spațial al lui Branson.
Acestea ar urma să repete începând de anul viitor experiența miliardarului britanic în cazul în care zborul de duminică va fi încununat de succes.
Și pentru că nu e chiar o destinație pentru toată lumea, cum a devenit de exemplu Zanzibarul, un milionar din România vrea să zboare în spaţiu şi s-a înscris pe lista de așteptare, o informație dezvăluită chiar de cosmonautul Dumitru Prunariu.
Prunariu spune că respectivul milionar i-a cerut câteva sfaturi despre pregătirea pentru o astfel de călătorie.
"Este un milionar, miliardar, un om foarte înstărit care a avut şi o funcţie publică. S-a şi înscris pe un site, dar programările sunt făcute cu un an înainte deja.
Nu o să-i spun numele, dar sunt contactat de astfel de oameni, pentru a furniza informaţii suplimentare", a spus cosmonautul Dumitru Prunariu, la Antena 3.
"Cel mai dificil moment e revenirea, e cea mai riscantă", a precizat Prunariu, primul român care a zburat în spațiul cosmic.
Întrebat dacă ar mai pleca într-o astfel de călătorie în spaţiu, ca turist, Dumitru Prunariu spune că nu ar refuza oferta.
"Da, dacă se oferă cineva să-mi plătească biletul, mă antrenez", a răspuns Prunariu.