• Home
  • Actualitate
  • Un poliţist umilit de un interlop i-a luat apărarea la proces şi a cerut să nu fie condamnat

Un poliţist umilit de un interlop i-a luat apărarea la proces şi a cerut să nu fie condamnat

Deloc întâmplător, având în vedere procesul de disoluție a autorității statului, un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi a semnat o declaraţie notarială în care a luat apărarea propriului agresor, într-un proces de ultraj.

Agentul de poliţie Daniel Lipovanu activează la Biroul de Ordine Publică al Poliţiei Paşcani, judeţul Iaşi, şi a fost agresat de interlopul Petrică Amariei în vara acestui an.

Incidentul a avut loc în seara de 4 iulie, când Amariei şi câţiva acoliți de-ai săi au intrat cu forţa în casa unor ieşeni. Acolo, unul dintre prietenii lui Amariei s-a tăiat la o gambă după ce a spart un geam şi a fost dus, cu maşina, la spitalul din municipiu.

Fiind sub influenţa alcoolului, Amariei a început să facă scandal în spital. L-a ignorat pe paznicul unităţii, a început să ţipe la cadrele medicale, cărora le-a spus că “dacă nu îi salvează prietenul, îi omoară pe toţi’’.

Amariei a pătruns inclusiv în sala de operaţii, fapt ce a determinat reprezentanţii unităţii sanitare să ceară ajutor de la Poliţie.

O patrulă formată din agentul de poliţie Daniel Lipovanu şi un poliţist local a ajuns la spitalul din Paşcani în jurul orei 22.00. Poliţistul i-a cerut interlopului Petrică Amariei să iasă din spital, deoarece provoca scandal şi nu purta mască.

”În acele momente inculpatul Amariei Petrică a început să se comporte ireverenţios şi agresiv faţă de persoana vătămată, simulând de mai multe ori că o va lovi cu capul şi pumnul în zona feţei”, se arată în motivarea judecătorilor de la Paşcani.

În acelaşi document se arată că poliţistul era „timorat de atitudinea violentă” a interlopului şi, în loc să îl determine pe Amariei să iasă el din spital, Lipovanu a plecat el de acolo.

A fost urmărit de interlop, care l-a avertizat de poliţist că ”îl va tăia cu cuţitul atât pe el cât şi pe familia sa”, întrucât este ”jupânul oraşului” şi-l va urmări ”permanent în oraş“.

”Te ştiu, te cunosc, eşti din oraş… te tai, te omor pe tine şi familia ta”, a fost o altă ameninţare primită de agentul de poliţie.

Petrică Amariei a fost trimis în judecată pentru scandalul de la spital în august. A fost acuzat de ultraj, Daniel Lipovanu având calitatea de parte vătămată în acest caz.

La ultimul termen de judecată avocatul interlopului Amariei a venit la instanţă cu o declaraţie notarială semnată de poliţistul Lipovanu în care acesta ”arată că nu doreşte tragerea la răspundere a inculpatului şi nu are nici un fel de pretenţii civile împotriva acestuia”, după cum se arată în motivarea Judecătoriei Paşcani.

Judecătorul a confirmat situaţia fapt reţinută în rechizitoriu şi l-a găsit vinovat de ultraj pe Amariei.

”Rezultă fără putinţă de tăgadă că atitudinea inculpatului, gesturile sale de ameninţare şi ameninţările vizând integritatea fizică a agentului de poliţie, adresate şi familiei acestuia, agent aflat în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, au fost de natură a aduce atingere prestigiului autorităţii pe care poliţistul o reprezenta”, a stabilit judecătorul de caz, care l-a condamnat la un an de închisoare pe Amariei. 

Despre declaraţia notarială a poliţistului, magistratul a precizat: ”Împrejurarea că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă şi a declarat în cursul judecăţii că nu doreşte tragerea la răspundere penală a inculpatului este total lipsită de relevanţă în contextul infracţiunii supuse judecăţii”.

Contactat telefonic, agentul Daniel Lipovanu a precizat: ”Eu nu am zis că vreau tragerea la răspundere”, fără a explica ce vrea să spună şi fără a continua dialogul. 

Problema care mai rămâne în urma acestui caz este dacă agentul mai are vreun rost să facă parte din Poliție…