• Home
  • Actualitate
  • Un român revenit acasă după 18 ani în Anglia: ”Alimentele sunt la fel de scumpe ca în Londra, dar salariile mult mai mici. Este greu de trăit în România!”

Un român revenit acasă după 18 ani în Anglia: ”Alimentele sunt la fel de scumpe ca în Londra, dar salariile mult mai mici. Este greu de trăit în România!”

Un român revenit acasă după 18 ani în Anglia: ”Alimentele sunt la fel de scumpe ca în Londra, dar salariile mult mai mici. Este greu de trăit în România!”

Mitul reintegrării românilor plecați la muncă în străinătate e una din promisiunile pe care niciun partid cu oareșce ștaif nu uită să o pună în propria platforma electorală.

Dar nu e vorba decât un alt slogan, și chiar și politicienii realizează că acest deziderat nu prea are șanse să se îndeplinească, atât timp cât România nu oferă nici salarii competitive, nici industria care să poată absorbi și folosi forța de muncă de înaltă calificare și nici un cost al vieții mai atrăgător.

Din perspectiva pe care le-o oferă piața muncii din România, la ora actuală, cei care-și pun în cap totuși să revină în țară, nu au alt soluție decât să se întrețină din banii pe care i-au câștigat muncind afară.

Este și cazul lui Alexandru Macovei, un ieșean în vârstă de 38 de ani, care după aproape două decenii de muncă în Anglia, a decis să se întoarcă acasă, în orașul natal. El  a revenit în Iași, împreună cu familia sa, își dorea să-și construiască o casă și un nou drum în viață, dar, inevitabil, s-a lovit de realitatea din țară.

”În România, dacă nu ești IT-ist, medic, avocat sau dacă nu lucrezi, pe un post bun, la stat, este greu să trăiești. Am încercat să mă angajez în multe locuri, pentru că banii pe care i-am strâns nu vor ține o veșnicie.

M-am lovit de salarii foarte mici, chiar dacă experiența mea este uriașă. Este descurajant pentru tineri, pentru cei care doresc să se întoarcă acasă.

Am fost sfătuit de multe persoane să nu mă întorc, dar inima mea este acasă. Îmi doresc ca copiii mei să copilărească la fel ca mine, să se bucure de bunici, de sentimentul de acasă, să trăiască printre străini doar dacă ei aleg acest lucru”, spune Alexandru Macovei.

Spune că unul dintre primele elemente negative cu care s-a confruntat a fost cel al prețurilor.  În special cel al alimentelor de bază, care, de multe ori, sunt la fel dacă nu și mai scumpe decât în străinătate și că acesta este una din cauzele pentru care este dificil să trăiești decent în România.

”Este adevărat, o chirie în Anglia este mult mai scumpă decât în România. Dar, salariile sunt mult mai mari. Acolo, cine își dorește să muncească poate trăi o viață cel puțin decentă, își poate permite un concediu sau două pe an.

Acasă, lucrurile sunt puțin diferite. Am rămas șocat când am văzut prețurile din supermarket. Am făcut un calcul și mi-am dat seama că alimentele de bază sunt la fel de scumpe ca în Londra, dar salariile mult mai mici. Este greu de trăit în România, asta e concluzia mea după doar câteva săptămâni de la întoarcerea acasă”, a mai povestit ieșeanul.

Cele doar câteva săptămâni petrecute în țară, i-au provocat destulă îndoiala și afirmă că nu e foarte sigur dacă va rămâne în continuare în țară, luând în calcul să plece din nou peste hotare, mai ales din cauza presiunii financiare.

”Iau în calcul să mă întorc în Anglia, aici nu fac altceva decât să pierd ceea ce am adunat în atâția ani. Presiunea pusă de partea financiară este imensă iar grija zilei de mâine este o problemă pentru mulți români.

Munca nu este apreciată la adevărata ei valoare în România, totul este foarte scump iar veniturile sunt foarte mici. Cu siguranță voi lua o decizie împreună cu familia în privința viitorului. Un lucru este cert, mai amân, cel puțin deocamdată, construcția unei case”, a concluzionat Alexandru Macovei.