• Home
  • Actualitate
  • Unde se trăiește mai bine? Viaţa în România vs. Grecia, prin ochii românilor

Unde se trăiește mai bine? Viaţa în România vs. Grecia, prin ochii românilor

Un român ce pare tentat să se mute în Grecia a lansat o dezbatere printre membrii grupului de Facebook Forum Grecia, întrebând dacă ar fi inspirat să se stabilească pe tărâm elen.

”Bună dimineaţa, un sfat bun pentru a trăi ca pensionar în Grecia. Locaţie. Mulţumesc”, a scris bărbatul. 

Dintre cei care i-au răspuns, cei mai mulţi au comentat că, deși preţurile ar fi cam acelaşi, calitatea vieţii ar fi mult superioară în Grecia, asta şi datorită climei. Evident, salariile şi pensiile sunt net superioare în Grecia.

”Eu plătesc impozit la casa de 80mp 260€ pe an, apă în jur de 250€ pe an şi curent între 35-50 € pe lună ţinând cont că totul este pe curent aragaz,boiler,aier condiţionat nu mi se pare mult.

Chiria pe braţul Kasandra la un apartament de 65mp este intre 200- 300€ pe lună depinde de zonă. Mâncarea depinde de fiecare cât vrea .acum faceţi dumneavoastră calculele şi vedeţi dacă să merită sau nu!”, a scris un român stabilit în Grecia. 

”Evia-Edipsos! Munte, mare, băi termale….Minunat!”, a spus altcineva, în timp ce o altă comentatoare a scris că la preţuri egale veniturile grecilor şi calitatea vieţii sunt clar superioare. ”Aş, ca mine? Aproape de Thesalonik, avem de toate, aproape de România. Ca preţuri este cam ca la noi, dar calitatea vieţii nu se compară!”.

Au existat şi unele comentarii în care a fost sfătuit să rămână în ţară şi să-şi ia o casă la munte.

”Dacă nu mai aveţi nimic aici în ţară, după 28 de ani, cu banii strânşi în Germania, eu mi-aş cumpară ceva la noi, zonă de munte, linistită, şi aş închiria acolo un apartament sau o căsuţă, pentru 4-5 luni pe an, vreo doi trei ani.

Aş vedea care sunt avantajele şi dezavantajele, cum mă adaptez şi mă şi interesez despre alte chestii, despre ce mai implică traiul acolo!

Sună tentant dar citind de la cei care trăiesc acolo, prin insule iarna bate vântul şi esti condiţionat de multe, iar la oraş e cam ca la noi, la bloc, degeaba dacă nu vezi marea!

Nu comentez nivelul de trai, serviciile, asistenţa medicală etc! Ai şi varianta în felul ăsta să testezi două-trei zone diferite, în doi trei ani şi să compari şi să te decizi! Eu aşa aş face!”