Metode de protejare împotriva COVID-19 atunci când ieşi din casă

18 Mar 2020 | scris de Ioana Sorescu

În momentul în care trebuie să ieși din casă, ar trebui să respcți câteva metode pentru a reduce posibilitatea de a fi infectat cu noul tip de coronavirus, evident, igiena este esențială.

Metode de protejare împotriva COVID-19 atunci când ieşi din casă

Nu folosi buricele degetelor, ci genunchii, picioarele, şoldurile, umerii, coatele, articulaţiile pumnului atunci când trebuie să apeşi butoane, clanţe, uşi. Hainele le poţi pune apoi la spălat, potrivit cnet.com

Foloseşte opţiuni automatizate. De exemplu, clădirile moderne au uşi care se închid automat. La baie, poţi folosi un dozator automat pentru săpun.

Nu folosi haine sau suprafeţe greu de curăţat. Virusul supravieţuieşte până la nouă zile la temperatura camerei, potrivit noilor studii. Foloseşte haine care pot fi spălate uşor şi lasă jacheta care se curăţă chimic în dulap.

La cumpărături, foloseşte sacoşe şi pungi aduse de acasă. Vei evita astfel să atingi coşuri de cumpărături sau să te serveşti din rola de pungi alimentare la care au acces şi alte persoane. Riscul de contaminare încrucişată este redus seminificativ. Sacoşele din pânză pot fi apoi spălate, iar cele din plastic, clătite cu apă caldă şi puse la uscat.

Foloseşte mănuşi sau o pungă din plastic nouă atunci când alegi legumele şi fructele. Spală-te temeinic pe mâini imediat ce ajungi acasă.

Poartă în geantă ori buzunare şerveţele umede şi dezinfectante, dar şi uscate, care pot fi folosite ca "bariere", pentru diverse suprafeţe, de exemplu, o clanţă de uşă.

Dacă te întâlneşti cu un cunoscut, salută-l verbal. Orice altă formă de salut, care implică atingeri fizice, nu este recomandată. Chiar şi dacă te simţi bine, distanţarea socială este o metodă de a proteja persoanele vulnerabile, precum cele mai în vârstă sau cu probleme medicale.

Nu uita să îţi ştergi regulat telefonul cu şerveţele dezinfectante.

Nu mai folosi numerar. Numeroase studii au demonstrat că banii sunt murdari. Cardurile bancare implică un contact limitat, mai ales cele contactless, şi pot fi curăţate similar telefonului mobil. Plăţile cu telefonul sunt o altă metodă de a evita folosirea banilor gheaţă. De asemenea, poartă cu tine un pix, dacă ştii că trebuie să semnezi documente.

Spală-te pe mâini ori de câte ori ajungi acasă sau într-un loc unde vei petrece mai mult timp, de exemplu, dacă mergi în vizită sau într-o cameră de hotel.