Duel cu pistoale între doi lideri de partid, din cauza unui articol apărut în presă

07 Sep 2021 | scris de Adriana Surugiu

Un fapt neobişnuit pentru o campanie electorală, și chiar și pentru vremurile acelea, s-a petrecut la Iaşi, acolo unde şeful local Partidului Liberal l-a provocat la duel pe liderul Partidului Conservator.

Duel cu pistoale între doi lideri de partid, din cauza unui articol apărut în presă

Duelul s-a petrecut după toate regulile clasice, nimeni nu a fost rănit, iar “combatanţii” s-au împăcat pe teren, cu mai bine de o sută și ceva de ani în urmă...

Considerând drept jignitoare o notiţă apărută în ziarul “Evenimentul” (ziar partizan al rivalilor săi politici), Constantin Stere, preşedintele filialei Iaşi a Partidului Liberal, l-a provocat la duel pe omologul său conservator, Dim. A. Greceanu. Se întâmpla asta în plină campanie pentru alegerile parlamentare din 1912.

C. Stere şi-a ales martorii, pe dnii generali Mustaţă şi Ed. Ghica, şi i-a trimis acasă la Dim. A. Greceanu. Primind provocarea la duel, acesta şi-a desemnat şi el martorii, pe d. căpitan Sturdza şi pe avocatul său, un oarecare Tuduri, trimiţându-i să negocieze cu martorii oponentului său politic.

Cei patru martori s-au sfătuit timp de câteva ore, pentru a găsi o portiţă, astfel încât duelul să nu aibă loc. Până la urmă, însă, ţinând cont că, din patru, trei martori erau ofiţeri de carieră, cărora le făcea plăcere să audă sunetul glontelui pornit din ţeavă, s-a hotărât că “ieşirea pe teren” era absolut necesară.

Ceea ce s-a şi întâmplat în dimineaţa zilei de duminică, 18 noiembrie (stil vechi) 1912. Duelul a avut loc la revărsatul zorilor, pe platoul de la Copou, la rondul I, iar medicul asistent a fost dr. Juvara.

Imaginaţi-vă momentul cu pricina. Noaptea se îngâna cu ziua, ceaţa abia începea să se ridice, era frig şi umezeală. Ca-n filmele romantice - ne găseam într-o “Belle Epoque” agonizantă - cei doi combatanţi şi-au lăsat redingotele şi, doar cu cămăşile albe pe ei (pe care, la o adică, pata de sânge, lăţindu-se, ar fi fost uşor de văzut), s-au aşezat spate în spate.

Asta după ce şi-au ales armele şi au verificat dacă gloanţele erau pe ţeavă. Arbitru al duelului, ca mai vârstnic şi mai priceput, a fost ales generalul Mustaţă. La semnalul său, cei doi duelgii au făcut câte 20 de paşi, după care s-au întors şi au tras...

Nici un glonte nu şi-a atins ţinta. Cămăşile albe au rămas nepătate. C. Stere şi Dim. A. Greceanu au pornit cu paşi egali, unul către celălalt, şi-au dat mâna şi s-au împăcat. Acolo, pe platoul de la Copou. Onoarea le era... reparată.

Duelul a făcut, în epocă, senzaţie în cercurile ieşene, zvonurile despre el ajungând până la Bucureşti. Cineva avea să-şi amintească, în acele zile, de regretatul principe Alexandru Bibescu – soţul Principesei Elena Bibescu, celebra pianistă - care se stinsese doar cu un an înainte.

Principele se spune că urmărea cu atenţie dacă duelurile românilor se ţineau după toate regulile artei, nu de alta, dar, în tinereţe, fusese, alături de un francez, co-autor al unui “manual de duel”, publicat la Paris.