• Home
  • Externe
  • A fost montată o componenta gigantică a primului reactor nuclear pe fuziune din lume

A fost montată o componenta gigantică a primului reactor nuclear pe fuziune din lume

Primul reactor din lume pe fuziune nucleară este dezvoltat, în Franța, de ITER, un consorțiu internațional care reunește Uniunea Europeană, SUA, Rusia, India, China, Japonia și Coreea de Sud. 

În cadrul acestui proiect, marți, 26 mai 2020, în reactorul pe fuziune, care se construiește la Cadarache, în sudul Franței, a fost montat criostatul – o piesă gigantică, cântărind 1.250 de tone, cu o înălțime de 30 de metri și un diametru tot de 30 de metri.

Criostatul, una din compomentele extrem de importante ale viitorului reactor pe fuziune, este responsabil de izolarea câmpurilor magnetice la temperaturi joase.

Criostatul a fost realizat în India de către compania Larsen & Toubro. Primele elemente ale sale au fost furnizate în anul 2015, iar cele pentru baza sa au fost livrate la finalul anului trecut. 

Pregătirea operațiunii a durat o săptămână. Baza a fost asamblată într-un cadru metalic rigid, care a oferit siguranța că, odată ridicată piesa, aceasta nu se deformează decât în marjele de toleranță.

Piesa gigantică a fost ridicată la câțiva centimetri, apoi câțiva metri, operațiuni întrerupte pentru cercetări metrologice, astfel încât oamenii de știință să fie siguri că realitatea din teren este similară cu cele din proiecte.

”Momentele următoare vor rămâne în mințile și memoriile noastre ale tuturor. Ceea ce veți realiza astăzi, ca o echipă, este ceva ce nu a mai fost făcut niciodată în istorie și, deși ați repetat-o de multe ori, va fi o operațiune unică”, a declarat, înainte de operațiune, Bernard Bigot – directorul general al ITER.

Marți dimineața, experții erau siguri că operațiunea în sine de mutare poate începe – o ”călătorie” de 110 metri, dintr-o parte a clădirii în alta, trecând peste două echipamente de 20 de metri înălțime, până la deschiderea circulară a reactorului.

Una dintre cele mai delicate faze a fost coborârea criostatului în învelișul de beton de formă cilindrică, pentru ca în final piesa să fie amplasată cu o acuratețe de milimetri, potrivit site-ului ITER.

Reactorul construit de ITER urmează să fie gata în 2025. El va avea o putere de 500 MW și va fi primul din lume care va funcționa pe fuziune nucleară. 

Fuziunea nucleară este un proces ce se petrece în nucleul stelelor. Mai exact, atomii de hidrogen fuzionează între ei și se transformă în heliu. În timpul procesului cantități imense de energie se degajează.

Fuziunea se poate face între doi izotopi de hidrogen, respectiv deuteriu și tritiu. 

Trei condiții trebuie îndeplinite pentru ca fuziunea să aibă loc într-un reactor: temperatura să fie de 150 de milioane de grade Celsius; plasma trebuie să fie suficient de densă pentru a exista coliziuni de particule; plasma trebuie menținută deoarece are tendința de a se extinde și a se disipa.

Într-un reactor pe fuziune de tipul Tokamak sunt folosite câmpuri magnetice foarte puternice pentru a ține plasma sub control.

Construcția în sine a reactorului a început în anul 2013, iar costurile erau estimate la 14 miliarde de dolari în anul 2015.