• Home
  • Externe
  • Africa de Sud propune legalizarea familiei în care o soție poate avea mai mulţi soţi

Africa de Sud propune legalizarea familiei în care o soție poate avea mai mulţi soţi

Guvernul sud-african a propus legalizarea poliandriei – forma de organizare familială în care femeia poate avea mai mulţi soţi în acelaşi timp, dar aceasta a stârnit proteste. 

Collis Machoko, academician, unul dintre susținătorii acestei idei, spune că obiecţiile sunt de fapt o urmare a pierderii controlului asupra femeilor.

”Societăţile africane nu sunt pregătite pentru adevărata egalitate. Nu ştim ce să facem cu femeile pe care nu le putem controla." a declarat Machoko pentru BBC.

Collis Machoko a făcut cercetări pe tema poliandriei în Zimbabwe, ţara sa natală. El a discutat cu 20 de femei şi cu 45 de co-soţi, care s-au aflat într-o astfel de relație, deși nu este recunoscută legal.

”Poliandria, deoarece este evitată de părţi ale societăţii, a fost trimisă în clandestinitate. Când se confruntă cu cineva în care nu au încredere sau nu ştiu despre acest lucru, chiar neagă că ar exista o astfel de căsătorie. Toate acestea se datorează fricii de represalii şi persecuţii”, spune Machoko.

Participanţii la studiul profesorului Machoko locuiau separat, dar aveau o relaţie de poliandrie.

”O femeie a spus că şi-a dorit mai mulţi soţi de când avea aproape12 ani, după ce a aflat că albina regină dintr-un stup are mai mulţi soţi”, a spus profesorul.

Când a devenit adult, ea a întreţinut relaţii intime cu mai mulţi bărbaţi care ştiau unul de existenţa altuia. Acum, 4 din cei 9 soţi pe care îi are, se numără şi în grupul de foşti iubiţi.

În poliandrie, femeia este stăpâna. Ea iniţiază de cele mai multe ori relaţiile şi invită soţii să se alăture uniunii ei. Unii plătesc loboda, alţii doar ajută la traiul femeii. În cazul în care aceasta crede că un bărbat îi afectează relaţia cu ceilalţi, ea poate renunţa la căsătoria cu el.

Prof Machoko a spus că dragostea a fost principalul motiv pentru care bărbaţii intervievaţi au spus că au fost de acord să fie co-soţi. Nu au vrut să rişte să-şi piardă soţia.

Unii bărbaţi s-au referit, de asemenea, la faptul că nu şi-au satisfăcut soţiile sexual, fiind de acord cu sugestia unui co-soţ pentru a evita divorţul.

Un alt motiv a fost infertilitatea, unii bărbaţi au consimţit ca soţia să ia un alt soţ, astfel încât ea să poată avea copii. În acest fel, bărbaţii şi-au salvat imaginea în public şi nu au fost judecaţi pentru problema pe care o aveau.

Machoko a spus că nu ştie ca în Africa de Sud să existe relaţii poliandre. Cu toate acestea, activiştii pentru egalitatea de gen au cerut guvernului să legalizeze astfel de uniuni în interesul egalităţii, deoarece legea permite în prezent unui bărbat să aibă mai multe soţii.

Propunerea, îmbrăţişată de Guvern, a fost însă condamnată de clericii care ocupă locuri în parlament. Liderul Partidului Creştin-Democrat African (ACDP) din opoziţie, reverendul Kenneth Meshoe, a declarat că va „distruge societatea”.

”Va veni un moment în care unul dintre bărbaţi va spune: Îţi petreci cea mai mare parte a timpului cu acel om şi nu cu mine – şi va exista conflict între  cei doi bărbaţi”, a adăugat el.

La rândul său, liderul partidului islamic Al-Jamah, Ganief Hendricks, a spus: ”Vă puteţi imagina când se naşte un copil, vor fi necesare mai multe teste ADN pentru a descoperi cine este tatăl”.

De asemenea, Musa Mseleku, un om de afaceri care are patru soţii, și ale cărui relații familiale reprezintă subiectul unei emisiuni de reality-tv, se numără printre cei care se opun poliandriei.

”Acest lucru va distruge cultura africană. Cum rămâne cu copiii acelor oameni, îşi vor cunoaşte identitatea?

Femeia nu-şi poate asuma acum rolul bărbatului. E ceva nemaiauzit. Va plăti acum femeia lobola (preţul miresei) pentru bărbat. Va lua bărbatul numele de familie al femeii?”, spune  Mseleku.

Propunerea guvernului a fost inclusă într-un document – cunoscut oficial sub numele de Carte Verde – pe care guvernul l-a lansat pentru comentarii publice în timp ce se angajează în cea mai mare revizuire a legilor căsătoriei de la încheierea dominaţiei minorităţii albe în 1994.

”Este important să ne amintim că această Carte Verde stabileşte susţinerea drepturilor omului şi nu putem pierde din vedere acest lucru", a declarat Charlene May, avocată la Centrul Juridic al Femeilor, o firmă de avocatură care luptă pentru drepturile femeilor.