• Home
  • Externe
  • Budapesta, reacţie după anunţul că stadionul partidei cu Germania ar putea fi colorat în culorile curcubeului: Maghiarii îngenunchează în trei situaţii

Budapesta, reacţie după anunţul că stadionul partidei cu Germania ar putea fi colorat în culorile curcubeului: Maghiarii îngenunchează în trei situaţii

Primarul din Munchen, Dieter Reiter, a anunţat că va cere UEFA permisiunea ca la ultimul meci din grupele UEFA EURO 2020 stadionul să fie iluminat în culorile curcubeului la meciul Ungaria-Germania, în semn de protest faţă de o lege propusă de partidul premierului Viktor Orban şi votată de Parlamentul de la Budapesta.

Ministrul de externe maghiar, Peter Szijjártó, a criticat planurile primăriei din Munchen. Oficialul ungar a insistat că politica trebuie să rămână în afara sportului, relatează Reuters.

''Consider că este foarte dăunător şi periculos atunci când cineva încearcă să amestece politica cu sportul. Au existat unele încercări de acest fel în în istoria lumii şi ele au sfârşit foarte rău.

Toată lumea îşi dă seama că despre aceasta este vorba, noi în Ungaria am adoptat o lege pentru a proteja copiii ungari şi există un protest împotriva ei în Europa Occidentală, pe care ei încearcă să-l exprime şi prin aducerea politicii la un eveniment sportiv.

''Cred că aceasta face mult rău, experienţa istoriei arată că este un lucru greşit, şi cred că germanii ştiu asta, ei cu siguranţă îl ştiu foarte bine”, , a declarat Peter Szijjártó în marja unei reuniuni a miniştrilor europeni de Externe.

Şi Viktor Orban, premierul ungar, a avut cu două săptămâni în urmă o reacţie faţă de o altă controversă politico-sportivă, după ce spectatorii ungari au reacţionat cu huiduieli faţă de gestul selecţionatei irlandeze de fotbal de a îngenunchea împotriva rasismului înaintea unui meci amical desfăşurat la Budapesta. 

''Maghiarii îngenunchează în trei situaţii: în faţa lui Dumnezeu, în faţa Patriei şi când cer în căsătorie'', a explicat premierul ungar, adăugând că în opinia sa acest gest nu-şi are locul la un eveniment sportiv, el răspândindu-se în ţările care au un trecut sclavagist şi duc această ''povară morală''.

Consiliul municipal din Munchen vrea astfel să ia poziţie publică împotriva unei legi anti LGBT adoptate săptămâna trecută în Ungaria, care a eliminat toate menţiunile referitoare la comunităţile gay şi transgender din programa şcolară.

Legea a provocat îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului, pe fondul înmulţirii restricţiilor impuse de către guvernul condus de Viktor Orban persoanelor LGBT.