• Home
  • Externe
  • Cum a fost asasinat unul dintre cei mai temuți interlopi din lume, șeful mafiei azere din Moscova

Cum a fost asasinat unul dintre cei mai temuți interlopi din lume, șeful mafiei azere din Moscova

Nadir Salifov, liderul uneia dintre cele mai periculoase organizații criminale din lume, a fost împușcat mortal în cap, pe 19 august, în timp ce se afla într-un restaurant din Antalya, a anunțat presa locală, citată de Daily Star.

Nadir Salifov, 47 de ani, liderul mafiei din Azerbaidjan, dar cu operațiuni în principal în capitala Rusiei, Moscova, a fost împușcat în cap chiar de persoana cu care lua masa în restaurant.

Asasinul care l-a ucis pe Salifov a reușit să fugă de la locul crimei, însă a fost prins ulterior la un control pe autostrada Antalya-Denizli.

Conform informațiilor din presa turcă, Salifov a fost victima unui clan rival, botezat ”Ștrumfii”.

În 2017, 10 membri ai unei grupări mafiote din Turcia au fost arestați de poliție în timpul unei întâlniri în timpul căreia s-ar fi pus la cale asasinarea lui Salifov.

Se crede că gruparea cunoscută sub numele de ”Ștrumfii” ar fi oferit recompense pentru asasinarea lui Salifov, după ce liderul lor, Rovșan Canîiev, a fost ucis de clanul lui Salifov acum patru ani.

Canîiev a fost asasinat în 2016, în cartierul Beșiktaș, pe 18 august 2016. Interlopul a fost împușcat de 65 de ori.

Salifov era recunoscut ca fiind unul dintre cei mai bogați interlopi din Rusia, activitatea sa criminală datând încă din 1995, când la vârsta de 22 de ani a ajuns într-o închisoare din Baku, Azerbaidjan.

El a fost acuzat de uciderea a doi rivali din grupare criminală în care activa, fiind condamnat inițial la moarte, pedeapsa fiind comutată în 15 ani de închisoare.

Capul mafiei azere, cunoscut sub numele de “Lotu Quli”, în traducere “Inima”, a fost eliberat abia în 2017, după ce, în timp ce era încarcerat, i s-a mai adăugat o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Detenția nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai temuți lideri ai mafiei, având operațiuni în principal în capitala Rusiei, Moscova, unde s-a luptat pentru supremație cu alte grupări mafiote.

După eliberare, în 2018, Salifov a fost arestat în Turcia, sub acuzația de complicitate la crimă, după ce pe numele lui exista un mandat de arestare, emis în 2016, pentru uciderea unui alt lider al mafiei, Rovșan Canîiev.

Salifov a fost ulterior eliberat de poliție și predat autorităților, în vederea deportării în Azerbaijan. Liderul mafiei azere a reușit să fugă, ascunzându-se o perioadă în Orientul Mijlociu, după care a revenit pe teritoriul Turciei cu un pașaport fals.

În februarie 2020, poliția din Turcia a arestat 17 membri ai mafiei din Rusia care ar fi încercat să-l asasineze pe Salifov.