• Home
  • Externe
  • Extravaganțele celui mai bogat român în bitcoin, înecat în Costa Rica. Cine îl moștenește?

Extravaganțele celui mai bogat român în bitcoin, înecat în Costa Rica. Cine îl moștenește?

Mircea Popescu a fost un personaj extravagant, unul dintre cei vizionari care au văzut potențialul e dezvoltare al criptomonedelor, de pe urma cărora se pare că a acumulat o avere impresionantă, dar și cel despre care oamenii își vor aduce aminte că, în mod excentric, a plimbat două femei prin centrul Timișoarei.

Mircea Popescu și-a pierdut viața în urmă cu o săptămână, fiind găsit fără viață pe o plajă din Costa Rica.

”Totul s-a petrecut în jurul orei 8.30 când Popescu a intrat în mare pentru a înota, în perimetrul Tramonto. A fost luat de curent şi a murit pe loc. Salvamarii Jaco Beach amintesc turiştilor că Paya Hermosa nu este o zonă pentru înot”, scria site-ul crhoi.com, în 23 iunie.

 Mircea Popescu s-a născut şi a crescut în Cluj-Napoca, a trăit în Timişoara, iar apoi a părăsi România şi a locuit în America, Mexic, Costa Rica şi Egipt.

Popescu a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice la Universitatea “Avram Iancu” din Cluj. În 2007, a fondat Polimedia, o agenţie de marketing online, iar în 2008 a demarat blogul Trilema, iniţial în română, iar apoi a trecut exclusiv pe limba engleză. 

Mircea Popescu a fost printre primii investitori români în bitcoin, chiar din momentul aparției acestei criptomonede. 

În primii ani a discutat frecvent, pe forumurile dedicate celor interesați de bitcoin, cu legendarul Satoshi Nakamoto – despre care se spune că este fondatorul Bitcoin, un personaj care, de asemenea, a dispărut în neant.

Mult timp promotor al bitcoin şi al industriei crypto, se spune că Popescu ar fi reuşit să strângă un milion de bitcoin, care ar valora astăzi aproximativ 35 de miliarde de dolari.

Începând din 2012, Mircea Popescu a început să scrie despre bitcoin şi criptomonede. Anul următor a fondat unul dintre primele exchange-uri pentru bitcoin, MPEx (de la iniţialele numelui său). La acea vreme, cei care doreau să îşi facă un cont aveau de plătit 30 de bitcoin (un bitcoin valora în jur de cinci dolari).

A înfiinţat un joc de noroc numit SatoshiDice (puteai să îţi îmnulţeşti bitcoinii aruncând cu zarul), pe care l-a vândut apoi, în 2013, cu 125.000 bitcoin (care astăzi valorează peste 4,3 miliarde de dolari).

Serviciul respectiv a fost investigat de Securities and Exchange Commission (SEC) din SUA. Autorităţile nu au putut să-l agaţe cu nimic, Mircea Popescu prezentând pe blogul său discuţiile purtate cu cei de la SEC.

În martie 2014, Popescu a dezvăluit că i s-a cerut să dezvăluie detalii despre utilizatorii MPEx, însă el a refuzat să facă acest lucru.

Popescu a făcut parte din rândul minerilor de bitcoin care au fost împotriva modificărilor aduse dimensiunulor blocurilor de bitcoin şi a ameninţat, prin anul 2016, că va vinde un milion de bitcoin, pe care-i deţine.

Prin 2017, Popescu a luat decizia să iasă din sfera publică. 

Întrebarea care frământă destulă lume este cui i-a lăsat moştenire bitcoinii. Chiar dacă el spunea că deţine un milion de bitcoin, în 2016, nu se ştie exact câţi BTC mai avea acum. Cert este că el a acumulat criptomoneda într-o perioadă în care acesta nu valora mare lucru. 

Aşadar, cine a mai avut acces la cheile private? Mai ştia cineva parola la portofelului electronic? Dacă nu, Popescu a dus cu el pe lumea cealaltă toţi bitcoinii, care valorează acum miliarde de dolari.

Iar ieşirea din sistem a unui milion de bitcoini (astăzi un bicoin valorează aproximativ 35.000 de dolari) înseamnă o mare lovitură, masa monetară aflată în circulaţie fiind acum mai mică.

Inevitabil, au apărut deja şi teorii ale conspiraţiei, potrivit cărora Mircea Popescu ar fi fost, de fapt, ucis, iar parolele ar fi ajuns pe mâna celor care ar fi organizat dispariția sa.  

La începutul anilor 2000, enigmaticul Mircea Popescu s-a mutat la Timişoara şi chiar a devenit membru de partid, înscriindu-se în PNL Timiş.

”Mircea Popescu era un tip foarte excentric. Eu nu ştiam la vremea aia că investeşte în bitcoin. Nu-mi amintesc să fi vorbit vreodată despre asta. Sau, dacă a vorbit, eu oricum nu înţelegeam fenomenul. Nu cred că-l luam în serios.

Acum, glumind un pic, chiar îl reconsider. Dacă unii îl credeau un pic dus, acum se pare că a fost, de fapt, un geniu. În lumina de acum, pare că a fost un om care ştie ce face. Şi vizionar.

Aveam un mic departament şi am colaborat. Dar era foarte caustic în limbaj, de asta ne-am şi îndepărtat de el. Era ciudat”, a declarat Ilie Stoinel, preşedintele CA al Societăţii de Drumuri Municipale din Timişoara, cotidianului Adevărul.

La un moment dat, Mircea Popescu a dispărut din partid.

“Întotdeauna era cu nişte doamne mai dubioase, de prin Anglia, de nu ştiu de unde. Era un tip ciudat. Era dus cu sorcova. Dar era inteligent, asta pot să zis. Uneori era briliant, un consultant bun.

În câteva luni mi-am dat seama de ciudăţeniile lui şi nu am mai vrut să am legături cu el. Cred că a fost dat afară din partid. Pentru că într-o şedinţă de birou judeţean i-a promis lui Robu că-l desfinţează. Era prin 2014. De atunci nu l-am mai văzut”, a declarat un al coleg de partid, care a dorit să rămână anonim.

Dar cea mai extravagantă întâmplare ce-l are personaj principal pe Mircea Popescu s-a petrecut în 2019, când a apărut prin centrul Timişoarei plimbând două femei în lesă, imaginile stârnind controverse pe internet. 

”Două femei ţinute în lesă de un bărbat, care spuneau că sunt din Costa Rica. În timp ce lumea era uluită despre această scenă, eu am mers să-i întreb ce înseamnă asta!?

Voi ce spuneţi? Ce reacţie aţi fi avut dacă aveaţi timp sa vă reveniţi din uluire. Tu cum ai fi procedat?”, a fost mesajul celui care a realizat imaginile. Ştefan Cojocnean a declarat că l-a întrebat pe bărbat de ce le duce pe cele două femei în lesă, dar bărbatul nu a vrut să îi răspundă.