• Home
  • Externe
  • Fost polițist, ucigaș în serie, care a reușit să scape neidentificat 40 de ani, condamnat la închisoare pe viață

Fost polițist, ucigaș în serie, care a reușit să scape neidentificat 40 de ani, condamnat la închisoare pe viață

Fostul polițist american Joseph DeAngelo, 74 de ani, numit Golden State Killer, a fost condamnat pe viață, fără posibilitate de eliberare condiționată, după ce a recunoscut 13 crime, în cadrul unei înțelegeri cu procurorii americani menită să-l scutească de pedeapsa cu moartea, scrie CNN.

DeAngelo a confirmat și cel puțin 50 violuri, 100 de jafuri plus alte infracțiuni.

DeAngelo a fost ofițer de poliție în California în perioada în care a săvârșit crimele, între 1978 și 1986, și a reușit să scape de sub nasul autorităților timp de 40 de ani.

Majoritatea crimelor sale au avut loc în împrejurimile orașului Sacramento, dar unele s-au produs în golful San Francisco sau în sudul coastei californiene, până în Orange County.

DeAngelo intra prin efracţie în casele victimelor sale, le lega, iar apoi le viola și le ucidea.Vârsta victimelor sale a fost între 14 și 41 de ani.

Cu o capacitate de dedublare incredibilă, după o ultimă crimă, în 1986, a devenit tată model și și-a crescut cele trei fiice într-o zonă rezidențială din Sacramento.

FBI a folosit urme de ADN prelevate de la mai multe crime ale monstrului și a creat un profil pe site-ul de genealogie GEDmatch, care face posibilă găsirea membrilor familiei cu ajutorul geneticii.

Așa au ajuns la Joseph DeAngelo, iar într-o după amiază de aprilie, în 2018, polițiștii i-au pus cătușele criminalului, când ieșea din casă.

Pronunțarea sentinței a fost punctul culminant al unei anchete care a început în anii '70 și a atras atenția întregii lumi.

Înainte de a fi condamnat, DeAngelo s-a ridicat de pe scaunul cu rotile în care se afla, și-a îndepărtat masca sanitară de pe față și le-a cerut scuze familiilor pe care le-a rănit: “Am ascultat toate declarațiile voastre și îmi pare rău pentru toți cei pe care i-am ucis”.

“Aceasta este sentința maximă pe care instanța poate să o impună în condițiile legii”, a spus judecătorul de caz.