BBC. Femeie din Belgia infectată cu două tulpini diferite de COVID în același timp

11 Iul 2021 | scris de Adriana Surugiu

Oamenii de știință avertizează că există posibilitatea infectării cu două variante diferite ale SARS-CoV-2, după descoperirea și documentarea unui astfel de caz în Belgia, la o femeie care a și decedat în urma dezvoltării unei forme grave de COVID, anunță BBC.

BBC. Femeie din Belgia infectată cu două tulpini diferite de COVID în același timp

Femeia avea 90 de ani, a fost descoperită la testare cu tulpinile Alpha și Beta, originare din Marea Britanie, respectiv Africa de Sud, și a decedat în luna martie a acestui an. 

Deși nu e prima persoană infectată cu două tulpini în același timp, astfel de cazuri sunt extrem de rare, spun medicii - sau foarte puține au ajuns în atenția lor.

Două cazuri asemănătoare au mai fost semnalate în ianuarie, în Brazilia - două persoane infectate cu două variante în același timp, dintre care una era Gamma (cunoscută și ca varianta braziliană).

Recent, în Portugalia, un adolescent de 17 ani a luat o tulpină de coronavirus în timpul convalescenței după boala făcută de la o variantă diferită.

Cazul din Belgia este însă primul documentat de medici, care nu știu, deocamdată, dacă combinația a două tulpini ar fi mai periculoasă decât infectarea cu una singură.

Starea femeii s-a deteriorat repede, însă avea o vârstă înaintată și probleme de sănătate.

Cazul ei este analizat de experți la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, care se desfășoară zilele acestea la Viena.

Medicii care au tratat-o presupun că a contractat tulpinile de virus de la persoane diferite, însă prof. Lawrence Young, expert virusolog la University of Warwick, crede că este posibil și ca o singură persoană, o dată ce a contractat ambele variante, să le dea mai departe - așadar, bătrâna să fie luat Alpha și Beta de la un ”rezervor uman” ce le înmagazinase deja pe ambele.

Același prof. Young spune că se impun studii pentutru a vedea dacă nu cumva combinația de două tulpini virale scade eficiența vaccinului anti-COVID.