• Home
  • Externe
  • O învățătoare indignată: De ce să-i schimb scutecul la 6 ani pentru că mama a fost ”prea ocupată” să-l învețe să facă la toaletă?

O învățătoare indignată: De ce să-i schimb scutecul la 6 ani pentru că mama a fost ”prea ocupată” să-l învețe să facă la toaletă?

O învățătoare indignată: De ce să-i schimb scutecul la 6 ani pentru că mama a fost ”prea ocupată” să-l învețe să facă la toaletă?

Daily Mail publică scrisoarea unui cadru didactic care-i apostrofează pe părinții care nu-și învață copiii să folosească toaleta sau olița, atrăgând atenția că schimbarea scutecelor copiilor din clasele primare a devenit o regulă care necesită mult timp și este obositoare.

Revolta învățătoarei a pornit de la faptul că la școala primară unde lucrează, o mamă a uitat să-i pună în ghiozdan copilului ei setul de haine de rezervă și câteva scutece pentru fiul ei. Promisese că va reveni într-o oră, dar 90 de minute mai târziu, încă nu dăduse niciun semn.

”Bietul băiat îmi șoptise că făcuse pe el, când am sunat să o întreb unde sunt hainele de schimb, răspunsul ei a fost : ”Nu am timp! El este la școală, așa că acum este problema ta”.

Sunt o profesoară de școală primară furioasă… de ce ar trebui să schimb scutecul unui copil de șase ani doar pentru că mamele lor din clasa de mijloc sunt ”prea ocupate” pentru a-i educa să folosească toaleta?”, întreabă, retoric, învățătoarea.

Cadrul didactic spune că schimbarea scutecelor nu face parte din fișa postului său, cu atât mai mult în cazul relatat, în care era vorba de un copil care împlinise șase ani.

”Această atitudine nepăsătoare nu este o situație singulară a părinților. De fapt, această abordare neglijentă față de bunăstarea copiilor devine o normă, în special în rândul multor familii bogate”, mai spune învățătoarea.

Ea povestește că astfel de situații se produc atât de des, încât la școala la care lucrează, aflată într-o localitate din sudul Angliei, unde predă copiilor cu vârste cuprinse între patru și șase ani, există un stoc de haine, lenjerie de schimb, scutece, șervețele și loțiuni, toate acestea fiind suportate din bugetul instituției de învâțământ.

Mai mult, ea afirmă că în majoritatea școlilor primare în care a lucrat, aceste facilități erau la fel de necesare și că, pe parcursul celor 11 ani de activitate didactică, aproape zilnic a avut de-a face cu copii cu vârste cuprinse între patru și șapte ani care încă nu erau învățați să meargă la toaletă.

Învățătoarea spune că în situația pe care a relatat-o, asistenta sa a trebuit să meargă la un magazin din apropiere pentru a cumpăra scutece (de dimensiuni adecvate) pentru copilul de șase ani pe care l-a descris drept ”incredibil de jenat”.

”Dar profesorii ca mine se simt furioși că părinții ne lasă, la propriu, să le curățăm mizeria”, a mai spus învățătoarea.

Cadrul didactic amintește că, potrivit experților în parenting, copiii sunt suficient de maturi pentru a învăța să facă la oliță sau la toaletă încă de la vârsta de doi-trei ani

Învățătoarea, care plănuiește să renunțe la job, spune că ea și colegii săi consideră că schimbatul scutecelor consumă timp și că cei care au de suferit sunt ceilalți copii.