Instanța a hotărât ca Spitalul Raffaele Arcangelo – Fatebenefratelli din Veneția, Italia, să plătească daune în valoare de un milion de euro rudelor unui fost pacient în vârstă de 72 de ani, care a murit după ce a fost diagnosticat greșit de medici, relatează ilgazzettino.it.
Pacientul, un bărbat în vârstă de 72 de ani, a fost internat în spital cu insuficiență respiratorie în 2020, cu foarte puțin timp înaintea începerii pandemiei de COVID-19.
Medicii se pare că nu au realizat faptul că pacientul suferea de o pneumonie interstițială bilaterală, o afecțiune des întâlnită.
Decizia instanței s-a bazat pe expertiza realizată de medicii legiști care au relevat neglijența medicilor în acest caz.
Pacientului nu i-a fost făcută nici măcar radiografie toracică, cea care este uzuală în acest caz. De asemenea, medicii n-au ținut cont nici de simptomatologia evidentă a bolii – pacientul începuse să expectoreze sânge și saturația de oxigen în sânge scăzuse de la 94% la 80%.
În urma evoluției bolii, pacientul a făcut embolie pulmonară, și a decedat.
La doi ani după ce rudele pacientului au dat în judecată unitatea medicală, instanța a decis că decesul acestuia este ”rezultatul direct al neglijenței personalului medical al spitalului, în special din cauza absenței unui diagnostic corect, pneumonie, în raport cu simptomele care s-au manifestat și, ulterior, a complicațiilor multiple care au apărut”.
Instanța a decis ca spitalul să plătească daune în valoare de un milion de euro familiei decedatului.
Jurnaliștii italieni mai menționează că, deși sentința poate fi atacată cu recurs de către unitatea medicală, ea este executorie din momentul pronunțării.