• Home
  • Externe
  • Italia. Un român a găsit un telefon mobil şi l-a restituit proprietarului, iar acum riscă închisoarea

Italia. Un român a găsit un telefon mobil şi l-a restituit proprietarului, iar acum riscă închisoarea

Când a răspuns unui apel pe telefonul pe care îl găsise pe stradă și pe care se pregătea să-l restituie, un român care locuiește în Florența, habar n-avea în ce bucluc avea să intre…

Pentru că proprietarul şi-a recuperat telefonul, iar pe român l-a dat pe mâna Poliţiei, acuzându-l că, de fapt, i-a furat bunul.

Ioan, un zidar în vârstă de 41 de ani, stabilit de ani buni în Florenţa, povestește pentru cotidianul italian La Nazione, întâmplarea care efectiv l-a traumatizat.

”Eram în drum spre serviciu, când am văzut un telefon mobil la pământ, în mijlocul străzii. Mi-am spus: Poate o maşină trece peste el şi-l sparge. Dacă mi s-ar întâmpla mie, m-aş enerva.

Aşa că l-am luat, lăsându-l deschis, în aşteptarea apelului proprietarului. M-a sunat câteva ore mai târziu, dar a venit cu poliţia. M-a denunţat pentru furt şi acum risc procesul”, a povestit bărbatul jurnaliștilor italieni.

”Am ajuns aici acum 20 de ani – spune el – şi mă simt grozav. Florenţa este oraşul meu şi nu m-am gândit niciodată că mă voi găsi într-o astfel de situaţie. Poate voi ajunge la judecător pentru că am vrut să returnez telefonul proprietarului său de drept. Nu este absurd?”, mai spune Ioan.

Totul a început luni dimineaţă, când a urcat în maşină pentru a merge la serviciu.

”Am parcat între via Sirtori şi viale Manfredo Fanti. Şi tocmai acolo, în mijlocul drumului – spune zidarul – am găsit telefonul mobil. L-am ridicat – era pornit şi funcţiona. Mi-am spus: îl iau, proprietarul o să sune mai devreme sau mai târziu”.

Primul apel al proprietarului telefonului se petrece cam la o oră, dar Ioan nu-l aude pentru că lucrează.

La prânz sună telefonul și Ioan răspunde, la celălalt capăt se află un tânăr florentin, posesorul telefonului mobil.

Românul încă mai are telefonul la ureche când iese din restaurant să i-l returneze. „Dar de îndată ce am ieşit afară, am văzut că erau doi poliţişti cu el. El este!’, a început să strige băiatul.

Ioan încearcă să-i explice că i-a găsit telefonul mobil pe jos, lângă stadion, dar nu poate face nimic.

”El a continuat să ţipe. Şi poliţiştii au încercat să-l liniştească, dar nimic. I-am spus: ”Dar crezi că dacă aş vrea să ţi-l fur, l-aş păstra şi ţi-aş răspunde? Şi atunci a spus lucrul care m-a durut cel mai mult: ”De fapt, ai fost prost”. 

”Am greşit să nu mă duc imediat la poliţie să raportez descoperirea telefonului, dar nu sunt hoţ. Şi nu sunt prost. Sunt un florentin cinstit şi mi-aş dori măcar să-mi fie recunoscut acest lucru”, conchide românul.