• Home
  • Externe
  • Mako, prințesa japoneză care renunță la statutul imperial și la compensațiile de milioane de dolari pentru a se putea căsători cu bărbatul iubit

Mako, prințesa japoneză care renunță la statutul imperial și la compensațiile de milioane de dolari pentru a se putea căsători cu bărbatul iubit

Prințesa japoneză Mako a decis să refuze o compensație de milioane de dolari pentru că a renunțat la statutul ei imperial pentru a se căsători cu un fost coleg de facultate, făcând un important pas înainte către mariajul amânat deja de ani de zile, din cauza controverselor legate de logodnicul ei.

În vârstă de 29 de ani, nepoata fostului împărat Akihito și fostul ei coleg de școală, Kei Komuro, și-au anunțat logodna în 2017. Dar în anul care a urmat, cuplul a anunțat că amână nunta, pentru că ar fi avut nevoie de mai mult timp pentru a-și planifica viitorul împreună.

Conform cutumelor japoneze, vechi de secole, căsătoria dintre un membru al familiei imperiale și un om de rând implică renunțarea la statutul imperial și la beneficiile ce rezultă din această poziție.

Totuși, persoanele care renunță la statutul imperial au dreptul la o compensație financiară, unică.

Se pare că prințesa Mako vrea să renunțe la aceste compensații, care ar avea o valoare de 150 de milioane de yeni, adică 1,35 milioane de dolari, din cauza numeroaselor controverse stârnite de logodnicul ei.

Guvernul trebuie să aprobe decizia și se pare că o va face fără probleme, potrivit CNN.

Presa japoneză a spus că data nunții ar putea fi anunțată în octombrie.

O publicație media japoneză, care anticipa o nuntă iminentă, l-a urmărit recent Komuro în New York. Bărbatul a  fost pozat într-o ținută lejeră, cu părul lung și prins în coadă de cal, aspecte care au provocat revolta japonezilor pe rețelele sociale.

Media mai spune că cei doi intenționează să locuiască în Statele Unite.

Legea imperială permite ca tronul să fie transmis doar moștenitorilor bărbați. Aceeași lege spune că prințesele își pierd statutul imperial dacă se căsătoresc cu oameni de rând.