• Home
  • Externe
  • Milionarii germani să își trimit averile în Elveția de teama unei victorii a stângii în alegeri

Milionarii germani să își trimit averile în Elveția de teama unei victorii a stângii în alegeri

O posibilă victorie a stângii la alegerile de duminică din Germania a născut ceva temeri prin lumea milionarilor autohtoni care au început să își transfere o parte din active în Elveția, afirmă bancherii și avocații fiscali, citați de Reuters.

Analiștii politici și economici afirmă că dacă social-democrații de centru-stânga (SPD) vor reuși să obțină un scor favorabil în alegeri, astfel încât să le permită accederea la guvernare alături de Partidul Verde și de Partidul de Stânga extremă (Linke), reintroducerea unui impozit pe avere şi o înăsprire a impozitului pe moșteniri ar putea deveni o politică centrală a guvernării.

Social-democrații vor să reintroducă un impozit pe avere şi să crească impozitul pe moștenire, în timp ce Verzii – un potențial partener de coaliție – intenționează să impoziteze mai mult averile.

”Pentru cei foarte bogați, acest lucru este alarmant”, a declarat pentru Reuters un avocat fiscal german.

Elveția este văzută încă de oamenii bogați ca un loc atractiv pentru a-și depozita averea, în ciuda eforturilor acestei țări de a scăpa de imaginea de refugiu pentru milionari.

Nicio țară nu are mai multe active offshore decât Elveția şi intrările s-au accelerat în 2020, în beneficiul marilor bănci precum UBS, Credit Suisse şi Julius Baer. Tensiunile geopolitice şi temerile legate de consecințele economice ale pandemiei COVID-19 au făcut şi mai atractivă stabilitatea politică a Elveției.

Datele Bank for International Settlements arată că depozitele germane la băncile din Elveția au crescut cu aproape 5 miliarde de dolari, la 37,5 miliarde de dolari, în primul trimestru al anului 2021 şi acest lucru nu include acțiuni, obligațiuni sau produse financiare.

Cifrele mai recente nu sunt disponibile, dar persoanele din interior au declarat pentru Reuters că depunerile au continuat şi au atins cifre record în ultima perioadă.

”Mulți oameni înstăriți, în special antreprenorii, se tem de o victorie a stângii în Germania ”, spune Florian Dürselen, de la LGT Elveția.