• Home
  • Externe
  • Musk cere Pentagonului să plătească serviciile Starlink pe care le acordă ucrainenilor

Musk cere Pentagonului să plătească serviciile Starlink pe care le acordă ucrainenilor

SpaceX, compania americană deținută de Elon Musk, a notificat Departamentul de Apărare al SUA că nu mai poate plăti pentru funcționarea sistemului de comunicații prin satelit Starlink în Ucraina, transmite CNN.

”Nu putem continua să furnizăm Ucrainei terminale Starlink sau să plătim pentru operarea terminalelor existente pe o perioadă nedeterminată”, citează CNN textul unei scrisori pe care directorul de achiziții guvernamentale al SpaceX a trimis-o în septembrie Pentagonului.

Potrivit CNN, scrisoarea conținea o solicitare către Departamentul de Apărare al SUA de a plăti pentru furnizarea de terminale Starlink suplimentare la Kiev, precum și pentru finanțarea funcționării sistemului în interesul autorităților ucrainene și al armatei.

În total, este vorba despre alocarea a 124 de milioane de dolari prin Pentagon până la sfârșitul acestui an.

Aproximativ 85% din cele 20.000 de terminale Starlink furnizate Ucrainei au fost plătite de către terți, inclusiv autoritățile din SUA, Marea Britanie și Polonia. Aceștia au acoperit și aproximativ 30% din costurile asociate cu operarea serviciului pe teritoriul Ucrainei.

Anterior, Financial Times notifica faptul că sistemul Starlink, care este folosit de personalul militar al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), a început să funcționeze defectuos în zona militară rusă, în regiunile Donbass, Herson, Zaporojie și Harkov fiind raportate pierderi catastrofale de comunicare.

Publicația britanică a subliniat că eșecurile sistemului au provocat panică în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Experții ucraineni intervievați de Financial Times și-au exprimat opinia că o cauză a problemelor de comunicare în aceste regiuni ar putea fi decizia deliberată a SpaceX de a restricționa accesul la sistem pe teritoriul controlat de Rusia.

Musk nu a comentat rapoartele privind eșecurile în funcționarea terminalelor Starlink, indicând că acestea erau informații confidențiale.