• Home
  • Externe
  • Nucleul Pământului crește asimetric, modificând câmpul magnetic

Nucleul Pământului crește asimetric, modificând câmpul magnetic

Oamenii de știință au descoperit că nucleul Pământului este în creștere, dar e vorba de una asimetrică.

Miezul de fier și nichel din centrul planetei a crescut mai repede sub Marea Banda din Indonezia, decât în partea opusă, undeva sub Brazilia, spun seismologii de la Universitatea Berkeley din California, relatează The Independent.

Creșterea nucleului din metal este rezultatul producerii cristalelor de fier, care se formează pe măsură ce fierul topit se răcește. 

În zona aflată în sub marea indoneziană, în nucleul exterior (sau mantaua Pământului), răcirea se produce într-un ritm mai rapid decât pe partea opusă, sub Brazilia.

Cu cât acest proces de răcire este mai rapid, crește ritmul de cristalizare a fierului, ceea ce duce la o creștere mai rapidă a nucleului.

O astfel de asimetrie are implicații semnificative pentru câmpul magnetic al Pământului.

Nucleul interior al Pământului este din fier solid, dar acesta este înconjurat de un nucleu exterior fluid și apoi de o manta de rocă fierbinte.

În manta și nucleul exterior, căldura se deplasează în sus, spre suprafață, împingând materialul mai rece în jos, iar această mișcare generează curenții de convecție care produc câmpul magnetic și protejează planeta de particulele solare periculoase.

”Avem date destul de vagi privind vârsta nucleului interior – între o jumătate de miliard și 1,5 miliarde de ani – ceea ce poate fi de ajutor în dezbaterea despre cum a fost generat câmpul magnetic înainte de existența nucleului interior solid.

”Știm că câmpul magnetic exista deja acum trei miliarde de ani, așa că alte procese trebuie să fi condus circuitul căldurii în nucleul exterior în acel moment”, spune Barbara Romanowicz,

Descoperirea privind creșterea asimetrică a nucleului Pământului ajută la rezolvarea unui mister pe care oamenii de știință au încercat să-l dezlege timp de 30 de ani: de ce nucleul de fier cristalizat pare aliniat de-a lungul axei de rotație a Pământului mai mult în vest decât în est.

Undele seismice călătoresc mai repede în direcția nord-sud decât de-a lungul ecuatorului, datorită depunerii asimetice a cristalelor de fier, iar această diferență de creștere este o posibilă explicație.

”Cea mai simplă simulare părea cam ciudată, arăta că nucleul interior este asimetric. Partea de vest arată diferit de partea de est până în centru, nu doar în partea de sus a nucleului interior, așa cum au sugerat unii cercetători.

Singurul mod în care putem explica acest lucru este că o parte crește mai repede decât cealaltă”, spune Daniel Frost, cercetător la Laboratorul de Seismologie al Universității Berkley.

Pe măsură ce cantitatea de cristale de fier crește, gravitația redistribuie excesul de creștere din est către vest, în interiorul nucleului. Această mișcare din nucleul interior se aliniază de-a lungul stratului de cristale, sugerează simularea computerizată făcută de oamenii de știință.

În est, nucleul crește cu 60% mai mult repede decât în vest, explicând astfel diferențele de viteză ale undelor seismice care pot duce la cutremure, erupții vulcanice și alte fenomene.