• Home
  • Externe
  • O nouă scrisoare publică a militarilor francezi: «Războiul civil stă să erupă în Franța și știți asta perfect»

O nouă scrisoare publică a militarilor francezi: «Războiul civil stă să erupă în Franța și știți asta perfect»

O nouă scrisoare deschisă a fost publicată în Franța, în aceeași revistă de dreapta, Valeurs Actuelles, avertizând despre posibilitatea izbucnirii unui război civil. Scrisoarea are peste 130.000 de semnături din partea cetățenilor francezi, informează BBC.

Mesajul acuză guvernul francez că a acordat ”concesii” islamismului. ”Este vorba despre supraviețuirea țării noastre”, se arată în textul anonim în care mai mulți soldați care fac apel la sprijinul public.

Noul text a fost publicat duminică de Valeurs Actuelles, numărul și rangul semnatarilor – despre care se spune că sunt membri activi ai armatei – rămân neclare.

Autorii scrisorii se descriu ca făcând parte dintr-o generație mai tânără de soldați, care au servit în Afganistan, Mali și Republica Centrafricană sau s-au alăturat operațiunilor interne antiteroriste.

”Și-au riscat viața pentru a distruge islamismul căruia îi acordați concesii pe pământul nostru”, au scris ei.

Noul mesaj a criticat răspunsul guvernului francez la ”cei în vârstă” care au semnat scrisoarea de luna trecută: ”Au luptat pentru ca voi să permiteți Franței să devină un stat eșuat?”. ”Dacă va izbucni un război civil, armata va menține ordinea pe propriul său pământ”, a continuat scrisoarea.

”Nimeni nu își poate dori o situație atât de cumplită…dar da, războiul civil stă să erupă în Franța și știți asta perfect”.

Guvernul francez a condamnat scrisoarea, așa cum a făcut cu cea similară, publicată luna trecută.

Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a numit ultima scrisoare drept ”o manevră crudă” și i-a acuzat pe semnatarii anonimi că nu au ”curaj”, potrivit AFP.

Scrisoarea adresată guvernului luna trecută a venit de la generali semi-pensionari. Ministrul responsabil cu forțele armate, Florence Parly, a declarat că aceștia vor fi pedepsiți pentru că au sfidat o lege care interzice rezerviștilor sau militarilor activi să își exprime opinii în public cu privire la religie și politică.

Cu toate acestea, liderul de extremă dreaptă Marine Le Pen, candidat la alegerile prezidențiale de anul viitor, s-a pronunțat în sprijinul celor aproximativ 1.000 de militari care au susținut scrisoarea din aprilie.

Franța a propus recent un proiect de lege controversat pentru a aborda ceea ce președintele Emmanuel Macron a descris drept ”separatism islamist”.

Legea vizează combaterea islamiștilor radicali după o serie de atacuri extremiste. Cu toate acestea, unii critici, atât în ​​Franța, cât și în străinătate, au acuzat guvernul că vizează nedrept Islamul.