• Home
  • Externe
  • Prima mărturie a medicului care a încercat să o salveze pe Prinţesa Diana

Prima mărturie a medicului care a încercat să o salveze pe Prinţesa Diana

La aproape 24 de ani de la decesul Prinţesei Diana, medicul care a încercat să-i salveze viaţa a povestit pentru Daily Mail ce eforturi s-au făcut pentru a o salva.

MonSef Dahman lucra la spitalul Pitié-Salpêtrière la 31 august 1997, când prinţesa Diana a fost dusă de urgenţă în camera de gardă în urma unui accident de maşină în tunelul parizian Pont de l'Alma,

Diana, în vârstă de 36 de ani, se afla într-o maşină cu iubitul său Dodi Fayed, în vârstă de 42 de ani, şoferul Henri Paul, în vârstă de 41 de ani, şi garda de corp a lui Fayed, Trevor Rees-Jones, care se afla pe scaunul pasagerului din faţă, singura persoană care a supravieţuit accidentului.

Mercedesul în care călătorea Prinţesa de Walles a făcut accidentul în tunelul Alma, puţin după miezul nopţii, la ora 00.23. Datorită gravităţii rănilor suferite, medicii i-au acordat un prim ajutor îndelungat la faţa locului.

Apoi, prinţesa a suferit un stop cardiac în timp ce era mutată în ambulanţă. După ce a fost resuscitată, a fost transportată la spital, unde a ajuns la ora 2.06.

Dr. Dahman, în vârstă de 56 de ani, era  pe-atunci un tânăr chirurg care-şi efectua serviciul la Camera de Gardă a spitalului. El a spus că personalul medical a făcut în seara aceea tot ce a putut pentru a salva viaţa Dianei.

Doctorul a spus că se odihnea în camera de gardă a spitalului când Bruno Riou, anestezistul de serviciu, i-a cerut să meargă urgent la în cabinetul unde fusese adusă Prinţesa Diana.

”Pentru orice medic, orice chirurg, este foarte dificil să te confrunţi cu o femeie atât de tânără care se află în această stare. Dar, desigur, cu atât mai mult dacă este o prinţesă“, își amintește dr. Dahman.

Dahman spune că medicii au făcut tot ce au putut pentru a încerca să salveze viaţa Dianei

”Am luptat din greu, am încercat foarte mult, a fost într-adevăr terifiant. Nu am putut să o salvăm. Şi asta ne-a afectat foarte mult“, spune dr. Dahman.

La sosirea la spital, Diana fusese radiografiată. Imaginile indicau faptul că suferă ”sângerări interne foarte grave”. Acumularea de sânge a fost îndepărtată din cavitatea toracică, dar hemoragia a persistat, astfel încât medicii au făcut transfuzie de sânge cu grupa 0 negativ, neştiind încă ce grupă de sânge avea prinţesa.

În jurul orei 2.15 a suferit un alt stop cardiac. Situaţia devenise din ce în ce mai critică. Era nevoie de o intervenţie mai extremă. Inima prinţesei nu mai funcţiona din cauza hemoragiei.

Prognosticul s-a agravat. Acum era ora 2.30. Era nevoie de un miracol. Lui Dahman şi Riou li s-a alăturat în camera de urgenţă profesorul Alain Pavie, probabil cel mai important chirurg din Franţa. Fusese chemat de acasă și dacă doar un singur om de pe luma ar fi putut-o salva, el ar fi fost acela.
 
În timp ce a fost supusă unui masaj cardiac extern, Riou i-a cerut lui Dahman să efectueze o procedură chirurgicală. Avea să facă acest lucru în timp ce Diana stătea încă întinsă pe targă în camera de urgenţă.

Pavie a decis că Diana trebuie mutată într-una din sălile de operaţie ale spitalului. Bănuia că sursa principală a hemoragiei interne nu fusese încă găsită și că era necesară o investigare chirurgicală suplimentară.

Procedura a descoperit cea mai gravă rană – o venă care făcea legătura între plămân şi inimă fusese ruptă. Pavie a suturat leziunea.

Cele mai semnificative daune fizice fuseseră reparate, dar fără rezultat. Inima Dianei, care se oprise înainte de explorarea chirurgicală, nu avea să repornească. Pierdeau bătălia pentru a o salva.

”Am încercat şocurile electrice de mai multe ori şi, aşa cum făcusem în camera de urgenţă, masaj cardiac. Profesorul Riou administrase adrenalină. Dar nu i-am putut face inima să-i bată din nou”, spune dr. Dahman.

Echipa a continuat eforturile de resuscitare timp de mai bine de o oră.

La ora 4 dimineaţa, echipa a acceptat că nu poate face altceva declarând decesul Dianei.