• Home
  • Externe
  • Rusia. Fosta directoare a unei companii de criogenie a fugit cu trupurile unor «pacienţi»

Rusia. Fosta directoare a unei companii de criogenie a fugit cu trupurile unor «pacienţi»

Disputa dintre Valeria Udalova, o rusoaică în vârstă de 59 de ani, și fostul său soţ Danila Medvedev, mai tânăr cu 18 ani, se răsfrânge din nefericire și asupra clienților companiei pe care o conduceau împreună, KrioRus, un laborator de criogenie. 

Compania celor doi oferă servicii de criogenare a corpului sau doar a creierului în speranţa că în viitor vor fi create tehnologii care să le readucă la viaţă.
 
Fosta directoare a companiei KrioRus a fugit cu corpuri şi creiere criogenate din laboratorul condus în prezent de fostul său soţ, relateazăThe Sun.

Medvedev își acuză fosta soție că a pătruns în laboratorul companiei și, alături de angajații noii sale firme, Open Cryonics, a sustras mai multe recipiente conținând trupuri criogenate ale clienților.

Medvedev a povestit poliţiei că soţia sa a golit de azot lichid mai multe recipiente Dewar, în care erau ținute rămăşiţele umane ale clienților la o temperatură de -196 de grade Celsius.

”A plecat cu creierul cuiva pe care l-a luat din unitatea de depozitare”, se plânge bărbatul.

Anchetatorii investighează cazul şi solicită fostei directoare, care pretinde că a fost îndepărtată fără drept de la conducerea companiei, să asigure ”integritatea” corpurilor îngheţate.

”Valeria nu a făcut o treabă bună, a trişat. Există riscul deteriorării lor căci e imposibil să transporţi vasele Dewar în poziţie orizontală”, mai spune fostul soţ.

”Vin numeroase comenzi din diferite  ţări, mai ales din partea stăpânilor de câini şi pisici. De aceea Medvedev a căutat să-şi însuşească compania”, s-a apărat Udalova.

Costul criogenării unui corp se ridică la circa 36.000 de dolari americani sau 15.000, doar creierul.

Compania rusă are depozitaţi 82 de astfel de pacienţi, între care 25 de cetăţeni străini.

Printre creierele îngheţate se află şi cel al lui Iuri Pichugin, inventatorul cocktailului chimic care conservă rămăşiţele umane la o temperatură de -196 de grade Celsius.

Speranţa cercetătorilor este că aceste creiere vor putea fi în viitor revitalizate şi implantate într-un alt corp uman.