• Home
  • Externe
  • Spania plafonează preţul gazelor şi taie din taxe şi impozite pentru a ajuta populaţia să treacă peste iarnă. România, nu!

Spania plafonează preţul gazelor şi taie din taxe şi impozite pentru a ajuta populaţia să treacă peste iarnă. România, nu!

Spania va plafona preţurile gazelor naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiei energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi, a anunţat premierul Pedro Sanchez, într-un interviu acordat TVE, informează Reuters.

”Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate.

Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori". Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%, a declarat prim ministrul spaniol.

El a explicat că redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi va fi folosită pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi reducerea costurilor cu energia pentru consumatori.

Noile măsuri ar urma să fie adoptate în următoare şedinţă a Guvernului de la Madrid.

Analiştii se aşteaptă şi la suspendarea impozitului pentru generare de 7% şi extinderea reducerii TVA până la finalul anului.

Măsurile vor avea ca efect reducerea veniturilor guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a afirmat Sanchez.

Cererea ridicată pentru gaze naturale şi creşterea preţurilor la certificatele tranzacţionabile pentru emisii au dus la majorarea preţurilor în multe state europene, printre care și România. Doar că la noi, guvernul pare că nu dorește să intervină în plafonarea acestora pe durata iernii…