• Home
  • Externe
  • Tornada din Cehia, prin ochii un român blocat 19 ore pe autostradă: «Să nu-i mai înjurăm pe ai noştri, că e rău şi la alţii»

Tornada din Cehia, prin ochii un român blocat 19 ore pe autostradă: «Să nu-i mai înjurăm pe ai noştri, că e rău şi la alţii»

O tornadă, un fenomen necunoscut europenilor până nu cu multă vreme în urmă, a făcut ravagii joi, 24 iunie, în Cehia.

În dezlănțuirea naturii produsă în Moravia de Sud au fost prinşi şi zeci de români, care au fost blocaţi pe autostrada spre Slovacia timp de aproximativ 19 ore.

Bogdan Neagu este unul dintre românii care a trăit pe viu clipele de coşmar din Cehia.

A rămas blocat de joi seara, la 10 kilometri de vama cu Slovacia, pe autostradă, la Breclav, din cauza unei linii de înaltă tensiune: firele de electricitate s-au prăbuşit peste şosea.

Până vineri, 25 iunie, când s-a început intervenţia, la faţa locului au fost trimişi paznici, ca să nu existe nici un fel de incident.  

Se întorcea din Germania, cu o platformă încărcată cu maşini, când s-a dezlănţuit potopul. Totul a durat mai puţin de o jumătate de oră, spune tânărul. 

”Am intrat în Cehia de ieri (24 iunie – N.R.) de la prânz. Aseară pe la 19:30 au început să se adune nori foarte negri, s-a întunecat dintr-o dată,  apoi a venit ploaia, a dat grindină cât oul de găină, a urmat vârtejul şi a început teroarea. 

Copaci în aer, resturi de clădiri sau diverse obiecte zburând, camioane răsturnate, oameni disperaţi care fugeau să se adăpostească. E greu să explici ce ai văzut. Ce am simţit însă a fost teamă extremă”, descrie românul experiența prin care a trecut.
 
Culmea, autorităţile locale nu au emis nici un fel de avertizări: ”După ce a trecut totul, Google Maps a transmis o avertizare de tornadă”, mai spune Bogdan Neagu amuzat oarecum de situaţie.  

”Numai Dumnezeu ştie cum am scăpat. Am maşinile de pe platformă distruse. Erau asigurate. Eu sunt singur, dar mai sunt foarte mulţi şoferi români care au fost în situaţia mea.

Am avut inspiraţia de a ne grupa maşinile pe toate sensurile şi benzile, inclusiv pe cea de urgenţă. Ne-am lipit unii de ceilalţi. Cei care erau în turisme s-au trezit cu geamurile sparte, maşinile distruse, oamenii s-au refugiat de frică în camioane”, mai povesteşte Bogdan Neagu.    

”Acum totul pare ca după un cataclism, parcă am trecut printr-un război, e un peisaj de apocalipsă: clădiri distruse, fără acoperişuri, garduri, camioane răsturnate, maşini distruse, obiecte şi cabluri împrăştiate peste tot, stâlpi de electricitate uriaşi din fier contorsionaţi şi puşi la pământ de parcă ar fi fost nişte sârmuliţe…

De 18 ani de când sunt pe drumurile Europei aşa ceva nu am mai întâlnit sau văzut. Şi am fost prin toată Europa. A fost dezastru.

Şi acum se mai aud sirenele ambulanţelor, poliţiei, forţelor de intervenţie, în localităţi. Sună de aseară de la ora 20:00 în continuu”, mai spune românul despre ce a lăsat în urmă tornada din Cehia.  

”De când am intrat în Cehia nimeni nu ne-a spus nimic, nimeni nu ne-a avertizat, iar de aseară nimeni nu ne-a băgat în seamă, nici măcar să ne întrebe dacă vrem o gură de apă. Nimic, absolut nimic.

Sincer, cred că şi în România dacă s-ar fi întâmplat aşa ceva, se rezolva mai repede. Aşa că să nu-i mai înjurăm pe ai noştri, că e rău şi la alţii”, susţine convins românul.