• Home
  • Externe
  • Un pictor danez a primit 84.000 de euro pentru o pânză albă pe care o numește «Ia banii și fugi»

Un pictor danez a primit 84.000 de euro pentru o pânză albă pe care o numește «Ia banii și fugi»

Un pictor a reușit să convingă un muzeu din Danemarca să-i dea 84.000 de euro pentru a-i  folosi pentru a recrea două lucrări de-ale sale, dar, în schimbul banilor, artistul a trimis muzeului o pânză albă, intitulată  “Ia banii și fugi”, scrie CNN

Artistul Jens Haaning a semnat un contract prin care urma să recreeze pentru muzeul respectiv două lucrări mai vechi de-ale sale, în care folosea bancnote reale pentru a reprezenta, ”artistic”, venitul mediu. 

Numai că, în loc de euro și de coroane daneze, reprezentanții muzeului s-au trezit, cu două zile înainte de expoziție, cu două rame goale.

Jens spune că acțiunea sa e una de protest, pentru că artiștii primesc prea puțini bani pentru munca lor.

Mai mult, el afirmă că dacă ar fi fost să-și ducă lucrarea comandată de muzeu la bun sfârșit și să recreeze cele două opere ale sale, asta l-ar fi lăsat falit. Ar fi trebuit să scoată el bani din buzunar, mai exact rămânea cu o gaură de 3.900 de dolari.

”Nu văd nimic anapoda… Am creat o operă de artă care, probabil, valorează de 10 sau chiar de 100 de ori mai mult decât ceea ce am plănuit. Care e problema?”, spune Jens Haaning.

Muzeul își cere banii înapoi, a dat chiar și un termen pentru asta – ianuarie 2022 -, dar lucrarea “Ia Banii și Fugi” va fi, bineînțeles, expusă.