Prețuiți munca mâinilor țăranilor români!

Producătorii români de legume și fructe se găsesc într-o situație delicată. Mulți s-au plâns în acest an că rodul muncii lor nu mai e recompensat așa cum ar trebui, fie înlocuit de importuri în plasele noastre, fie subevaluat de samsarii care, apoi, ni le vând  la prețuri și de zeci de ori mai mari decât cel cu care le-au cumpărat…

Ca de obicei, autoritățile sunt preocupate de alte probleme, minore în raport cu siguranța faptului că vom avea parte de legume și fructe cu gust, nu doar cu formă. 

De aceea, postarea făcută de o membră a grupului de Facebook ”Mutat la țară” se poate transforma într-un îndemn – Prețuiți mâinile muncite ale țăranilor români! Învingenți-vă comoditatea de-a cumpăra de la supermarket, mergeți în piață, căutați-le și răsplătiți-le munca!

______________________

"Am fost sâmbătă la piața de legume să cumpăr câte ceva pentru pus la murat, ce nu am pus eu în grădină! Zis și făcut, aveam în gând să iau niste gogoșari și ardei kapia ! .. 

Și cum mă învârteam eu prin piață, cum fac de obicei, nu mă uit tot timpul la marfa, ci mă uit la persoana care vinde… mi-a atras atenția o doamnă cam de vârsta mamei, care, deși avea marfă destul de bună, dădea mult mai ieftin ca în altă parte.

Mă apropii și zic: – Bună ziua ! 

Doamna răspunde : 
– Buna ziua  cu ce te pot servi ? Daca iei mai multe kg îți las mai ieftin! 

Nu stau pe gânduri și umplu nu una, ci două plase. Doamna, bucuroasă, în timp ce cântarea socotea să îmi lase mai ieftin cum promisese!

Dar un amănunt mi-a atras atenția în timp ce îi întindeam banii. Mâinile acelea  muncite pline de bătături și crăpături… Se vedea munca pe ele! Nu doar că nu am mai acceptat să îmi de-a mai ieftin, ci la prețul care era și dacă cumpăram un kg, ce dacă luasem vreo 14?

Și am avut chiar un singur regret, că nu am apucat să o strâng tare în brațe și să îi sărut acele mâini muncite, dar promit că dacă o să ajung și sâmbătă viitoare o voi căuta în toată piața .

Prețuiți mâinile muncite ale țăranilor români. Eu am făcut asta mai mult de când m am mutat chiar eu la țară și văd cât este de muncă ..

Promit că niciodată nu o să încerc să negociez ceva de la piață .. Oricum nu am făcut-o până acum,  mergeam pe varianta în care, dacă credeam că prețul e prea mare pentru bugetul meu, cautam în altă parte”, a scris Ioana Ciobanu, în grupul de Facebook ”Mutat la țară”.