Dr. Adrian Marinescu: Poți să ai Covid, chiar dacă testul a ieșit negativ. Dacă ai simptome, te izolezi

30 Sep 2021 | scris de Adriana Surugiu

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din Capitală, a afirmat că testele COVID-19 nu sunt chiar atât de concludente și că și în cazul în care un test COVID are rezultat negativ, asta nu înseamnă că persoana care l-a făcut nu este infectată.

Dr. Adrian Marinescu: Poți să ai Covid, chiar dacă testul a ieșit negativ. Dacă ai simptome, te izolezi

Medicul spune că atunci când o persoană prezintă simptome de COVID-19 cel mai bine este să rămână în izolare.

Cel mai bine este ca persoana care are simptome să rămână în izolare, a spus medicul.

"Testul, dacă e negativ, și am totuși simptomatologie, nu înseamnă că nu am Covid. Dacă am simptome, mă izolez, căci e posibil să am infecția. Chiar dacă acest test e negativ, încerc să mă izolez și, eventual peste o zi sau două să repet testul.

Testul care se face intranazal este mai complicat. Pentru a-l face corect, bețișorul trebuie să intre mult. Nu putem să cerem tuturor să știe asta", a declarat dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul "Matei Balș" din București.

Medicul a explicat că testul de salivă este mai ușor de făcut, dar rezultatul lui este doar orientativ.

"Este mai ușor de făcut, toată lumea poate să-l facă. Chiar dacă testul de salivă este negativ nu înseamnă că exclude infectarea , este strict pentru partea de orientare", a spus Adrian Marinescu.

Pe de altă parte, întrebat despre doza trei a vaccinului anti-Covid, medicul a declarat că trebuie făcută de personalul medical și de persoanele vulnerabile.

El a explicat că pentru personalul medical riscul de infectare este mult mai mare, iar persoanele vulnerabile au o imunitate mai scăzută. 

"Peste tot în lume s-a plecat de la două categorii: personalul medical, pentru că are risc să se infecteze și personalul medical trebuie să rămână sănătos și cei care sunt vulnerabili - vârstnici și cei cu afecțiuni cronice. 

Pentru că dacă imunitatea este deficitară înseamnă că răspund mai puțin la vaccin și cele două doze nu aduc chiar ce voiai ca efect. Atunci vii cu doza a treia care e un booster și ai un răspuns imun care să fie net superior", a mai spus medicul.