Robert Dingwall, expert britanic: Copiii ar trebui să fie lăsați să se infecteze, decât să fie vaccinați

03 Iul 2021 | scris de Adriana Surugiu

A permite copiilor să se infecteze cu COVID poate reprezenta o abordare mai bună decât a-i expune la ”riscul” vaccinurilor, este de părere Robert Dingwall, un om de știință britanic, membru al Joint Committee on Vaccination and Immunisation - JCVI (Comitetul Interdisciplinar pentru Vaccinare și Imunizare) și al Scientific Advisory Group for Emergencies - SAGE (Grupul Științific de Consiliere pentru Urgențe), relatează The Telegraph.

Robert Dingwall, expert britanic: Copiii ar trebui să fie lăsați să se infecteze, decât să fie vaccinați

Robert Dingwall este doctor în sociologie medicală, fost președinte al Bioscience for Society Strategy Panel of the Biotechnology and Biological Sciences Research Council și fost membru al  Committee on Ethical Aspects of Pandemic Influenza.

În opinia profesorului Robert Dingwall adolescenții și copiii ar putea fi ”mai bine protejați de imunitatea naturală dobândită prin infectare decât cerându-le să își asume potențialul ‘risc‘ al unui vaccin”.

Dingwall, care în calitatea sa de membru al JCVI oferă consiliere cu privire la vaccinuri, a mai declarat că dinamica de creştere continuă a cazurilor în rândul tinerilor și copiilor poate constitui un ”ultim val” de infecții ușoare.

El a sugerat că acest lucru ar putea fi o modalitate mai bună de a construi imunitatea la adolescenți, care prezintă un ”risc intrinsec scăzut la Covid”, decât să ia în considerare expunerea lor la orice riscuri potențiale din cauza unui vaccin.

Luna trecută, The Telegraph a dezvăluit că JCVI nu era dispus să-și dea acceptul pentru o astfel de acțiune, cel puțin până când nu se pot examina mai multe date pe această temă, adunate la nivel  global, care să permită evaluarea siguranței administrării vaccinurilor la copii.

Guvernul britanic a achiziționat suficiente vaccinuri Pfizer pentru a vaccina toți copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, dar așteaptă un aviz oficial din partea JCVI, unii dintre membrii acestui comitet exprimându-și îngrijorarea cu privire la riscurile unui astfel de program.

Alternativele discutate au avut în vedere vaccinarea celor cu vârsta de 16 și 17 ani și a copiilor de vârstă mai mică aflați într-o stare de sănătate ce îi face vulnerabili.

Într-o serie de postări făcute pe contul său de Twitter, prof. Dingwall a spus: ”Adolescenții prezintă un risc intrinsec scăzut la complicații produse de Covid. Vaccinurile administrate ar trebui să fie extrem de sigure pentru a învinge această situație de fapt.

Având în vedere riscul redus de Covid pentru majoritatea adolescenților, nu este imoral să credem că aceștia pot fi mai bine protejați de imunitatea naturală generată prin infecție decât cerându-le să își asume riscul posibil al unui vaccin”.

În continuarea postărilor sale pe Twitter, prof. Dingwall a spus că este de părere că pandemia ”se va termina prin imunizarea populației, fie de la vaccinare, fie de la infecția anterioară”.

”Un ultim val de infecții ușoare la tinerii nevaccinați poate fi ceea ce vedem acum”, a adaugat acesta.

”Am trecut cu bine de momentele panicii create de rata de infectare și de publicarea ei obsesivă. Chiar și rata de spitalizare poate fi înșelătoare, deoarece o terapie mai bună reduce numărul zilelor de internare. În acest moment, COVID este departe de a mai fi o cauză importantă în mortalitatea pacienților. (...)

Trebuie să reamintesc faptul că medicina nu poate oferi pacienților nemurirea și este profund dăunător societăți să sugerezi că ar putea-o face, dacă încercăm din răsputeri. Toți vom muri într-o bună zi - problema este când și cum, nu dacă o vom face. (...)

Sunt în mod particular îngrijorat de faptul că se spune că e nevoie în continuare de măsuri de restricție pentru a preveni infecțiile respiratorii. După cum nota Rene Dubos, în urmă cu 60 de ani, oamenii, virusurile și bacteriile formează un ecosistem care a evoluat de-a lungul mileniilor. (...)

Cu siguranță avem destule exemple ale unor consecințe nedorite ale acțiunilor omului, menite să reconstruiască ecosisteme naturale, pentru a servi mai bine propriilor nevoi, pentru a nu ne grăbi și în acest caz, înainte de a înțelege cu adevărat ceea ce reprezintă pentru viață și pentru sistemul imunitar”, și-a expus punctul de vedere prof. Digwall într-o serie de postări făcute pe contul său de Twitter.