FDA - avertisment privind inflamaţiile cardiace, adăugat în prospectele vaccinurilor Pfizer și Moderna

26 Iun 2021 | scris de Adriana Surugiu

FDA - Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite a adăugat în prospectele vaccinurilor pentru Covid-19 ale Pfizer/BioNTech şi Moderna un avertisment privind cazurile rare de inflamaţie cardiacă, transmite Reuters.

FDA - avertisment privind inflamaţiile cardiace, adăugat în prospectele vaccinurilor Pfizer și Moderna

Fişele informative pentru furnizorii de asistenţă medicală au fost revizuite pentru fiecare vaccin, pentru a include un avertisment care sugerează riscuri crescute de miocardită şi pericardită, în special după a doua doză şi cu apariţia simptomelor în câteva zile după vaccinare, a anunţat FDA.

Începând cu 11 iunie, peste 1.200 de cazuri de miocardită sau pericardită au fost raportate la sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinului din SUA (VAERS), din aproximativ 300 de milioane de doze de vaccin ARNm administrate.

Cazurile par a fi semnificativ mai mari la bărbaţi şi în săptămâna următoare celei de-a doua doze de vaccin.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a identificat 309 spitalizări din cauza inflamaţiei cardiace la persoanele cu vârsta sub 30 de ani, dintre care 295 au fost externate.

Autorităţile de reglementare a sănătăţii din mai multe ţări au investigat cazuri de miocardită şi pericardită, mai frecvent întâlnite la bărbaţi tineri, după vaccinarea cu Pfizer sau Moderna, vaccinuri care se bazează pe tehnologia ARNm, relatează Reuters.