• Home
  • Sănătate
  • Franța. Compania producătoare a unui medicament de slăbit, care ar fi cauzat moartea a cel puțin 500 de persoane, amendată cu 2,7 milioane de euro

Franța. Compania producătoare a unui medicament de slăbit, care ar fi cauzat moartea a cel puțin 500 de persoane, amendată cu 2,7 milioane de euro

Firma franceză Servier a primit amendă pentru vânzarea medicamentului Mediator, un medicament pentru slăbit care ar fi cauzat decesul a sute de persoane.

Firma Servier trebuie să plătească 2,7 milioane de euro (3,17 milioane de dolari), după ce un tribunal din Paris a decis că este vinovată de înşelăciune în formă agravantă, vătămare corporală prin neglijenţă şi omor.

Un fost manager al firmei a primit, de asemenea, o condamnare cu suspendare de patru ani. În plus, victimele vor primi în total 160 de milioane de euro, reprezentând daune.

Medicamentul Mediator ar fi cauzat decesul a cel puţin 500 de pacienţi, conform unui studiu realizat de departamentul pentru securitatea medicamentelor din Franţa.

De asemenea, departamentul a fost amendat cu 300.000 de euro pentru că nu a retras medicamentul de pe piaţă în timp util, deşi efectele sale adverse erau cunoscute, a decis judecătorul.

Pastilele, care nu mai sunt vândute în Franţa, ar fi afectat sistemul cardiovascular. Servier a negat întotdeauna aceste afirmaţii.

Mediator a fost lansat pe piaţă iniţial ca medicament pentru diabet, în anii '70, dar a fost adesea prescris şi pentru cure de slăbire.