Dr. Theo Trandafirescu, medic român din America: «Nu scăpam de valul 4, dar va fi mai puțin intens comparativ cu cele anterioare»

08 Iul 2021

Theo Trandafirescu, profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universității Mount Sinai din New York și doctor la Queens Hospital Center, având triplă specializare - Medicină Internă, Pneumologie și Terapie Intensivă, atrage atenția ca lupta cu noul coronavirus este departe de a fi câștigată, dar îi contrazice pe cei care anunță o adevarată apocalipsă în toamnă.

Dr. Theo Trandafirescu, medic român din America: «Nu scăpam de valul 4, dar va fi mai puțin intens comparativ cu cele anterioare»

Succesul sub așteptări al campaniilor de vaccinare și apariția variantei Delta a coronavirusului riscă să producă un nou val de infectări în toamna. Nu va fi însă la fel de intens ca valurile care s-au succedat până acum, este de părere medicul Theo Trandafirescu.

"Cei mai mulți experți s-au pus de acord în privința faptului că vom avea un nou val. Cauzele sunt, din păcate, evidente. Lumea ezită să se vaccineze, deși aceasta e singura noastră șansă. Și asta nu se întâmplă în România, ci aproape peste tot în lume.

Și mai e și acest concurs de factori, pentru că a apărut și această nouă variantă, B1617.2 - cunoscută ca Delta, care e mult mai contagioasă.

Există, așadar, toate elementele ca să avem un nou val, inclusiv în România. Cât de puternic va fi? Personal sper și cred că nu va fi la fel ca cele anterioare", spune reputatul doctor.

Medicul Theo Trandafirescu aduce în sprijinul afirmatiilor sale câteva argumente. El consideră că deși rezultatele campaniei de vaccinare au fost unele sub așteptări, în majoritatea țărilor s-au vaccinat cel puțin 25% dintre oameni. Acest lucru, coroborat cu faptul că se pare că un alt procent important din populația țărilor a trecut deja prin boală ar trebui să restranga circulatia virusului, deși nu o va opri.

"În plus, cred ca medicii de pretutindeni au învățat multe din lupta cu acest virus, dar și oamenii. Avem acum o populație mai educată în această privință, care evită să se expună și respectă măsurile care pot să prevină îmbolnavirea", mai spune medicul.

Valul 4, aproape inevitabil

Există însă și probleme care au făcut ca acest val patru să fie aproape inevitabil. Oamenii ezită în continuare să se vaccineze, deși există dovezi că  vaccinurile existente pe piață sunt eficiente.

"Nu pot să înțeleg acest lucru. Pur și simplu nu pot. Adică, avem vaccinuri eficiente, dar nu vrem să ne vaccinam și preferăm să riscăm. Ok, riscăm în ce ne privește, problema e însă că transmitem mai departe virusul și riscăm să-l dăm și celor vulnerabili, pe care apoi îi putem avea pe conștiință. E greu de înțeles", punctează Trandafirescu.

Medicul Theo Trandafirescu susține că vaccinurile sunt eficiente. Chiar dacă au existat cazuri în care persoanele vaccinate s-au vaccinat și totuși s-au îmbolnăvit, a fost vorba de forme ușoare de fiecare dată.

"N-am avut cazuri fatale la pacienții vaccinați, ceea ce arată că aceste vaccinuri chiar ne protejează.

Plus că, de cele mai multe ori, vaccinurile blocheaza transmitrerea virusurilor și nici nu ne mai îmbolnăvim. În cazurile, puține, în care totuși ne îmbolnăvim e vorba de forme mult mai blânde ale bolii.

Așa că sfatul meu nu poate fi decât unul singur. Vaccinați-vă. Vacinarea cu schema completă oferă protecție față de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicații și de deces", spune Theo Trandafirescu.

În ceea ce privește sfârșitul pandemiei, doctorul evită să avanseze vreo dată la care s-ar putea produce.

"E imposibil de stabilit în acest moment când va fi oprită pandemia, pentru că sunt foarte, foarte mulți factori.

Aș spune că virusul va deveni neputincios atunci când toate țările vor avea acces la vaccinuri și mai ales oamenii vor înțelege că trebuie să se vaccineze.

Când măcar 70% din populația lumii va fi imunizată, vom putea spune ca am învins, chiar dacă - atenție! - virusul nu o să mai dispară și va continua să rămână cu noi, întocmai ca virusurile gripale", a subliniat Trandafirescu.