Autorizație de urgență pentru pastila care reduce la jumătate riscul de spitalizare sau decesul din cauza Covid-19

02 Oct 2021 | scris de Ioana Sorescu

Două companii farmaceutice din Statele Unite, Merck și Ridgeback Biotherapeutics, au anunțat că rezultatele obținute în cadrul unui studiu clinic efectuate cu un medicament administrat oral au redus la jumătate riscul de spitalizare sau deces din cauza Covid-19, relatează CNN.

Autorizație de urgență pentru pastila care reduce la jumătate riscul de spitalizare sau decesul din cauza Covid-19

Merck și Ridgeback Biotherapeutics intenționează să solicite o autorizație de urgență pentru tratamentul antiviral Covid după ce medicamentul a avut „”ezultate convingătoare” în cadrul studiilor clinice.

Potrivit studiului, eficacitatea molnupiravirului n-a fost influențată nici de data apariției simptomelor și nici de parametrii de risc inițiali ai pacienților, .

Medicamentul a demonstrat, de asemenea, că este eficient în mod consecvent în tratarea tuturor variantelor de Covid, inclusiv a tulpinii delta, larg dominantă și foarte transmisibilă.

În cazul în care va primi autorizarea din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA pentru utilizarea în regim de urgență, acesta ar fi primul medicament oral pentru combaterea infecțiilor virale pentru Covid-19.

”La o primă analiză intermediară, molnupiravirul a redus riscul de spitalizare sau deces cu aproximativ 50%”, a susținut Merck într-un comunicat de presă.

”7,3% dintre pacienții care au primit molnupiravir au fost spitalizați sau au decedat până în ziua 29 după randomizare (28/385), comparativ cu 14,1% dintre pacienții tratați cu placebo (53.377).

Până la Ziua 29, nu a fost raportat niciun deces la pacienții care au primit molnupiravir, comparativ cu 8 decese la pacienții care au primit placebo.”

Molnupiravir nu este un vaccin, ci un antiviral oral, experții fiind de părere că dezvoltarea unui asemenea medicament ar putea constitui încă o șansă de a combate Covid-19.

O schemă de tratament zilnică, pe termen scurt, ar putea aduce combaterea acțiunii virale la scurt timp după diagnosticare și împiedicarea evoluției spre stări mai grave după expunere.

Până în prezent, doar un singur medicament antiviral a primit aprobare pentru a trata Covid. Remdesivir se administrează pe cale intravenoasă pacienților bolnavi în spital. Nu este destinat unei utilizări timpurii și pe scară largă.

La recomandarea unui comitet independent de monitorizare a datelor și în urma consultării cu Food and Drug Administration, recrutarea în cadrul studiului a fost oprită mai devreme din cauza rezultatelor pozitive.

În plus, Merck experimentează cu molnupiravirul într-un studiu internațional separat de fază 3 pentru a evalua eficacitatea acestuia în prevenirea răspândirii Covid în cadrul gospodăriilor.