• Home
  • Sănătate
  • Purtatul măștii împiedică dezvoltarea comportamentală a copiilor – întârzie dezvoltarea limbajului, devin antisociali

Purtatul măștii împiedică dezvoltarea comportamentală a copiilor – întârzie dezvoltarea limbajului, devin antisociali

Psihologii din Franța au semnat un apel pentru a avertiza că purtarea unei măști poate avea consecințe grave asupra dezvoltării copiilor.

Într-o scrisoare publicată de Le Figaro, semnată, printre alții, de neuropsihiatrul Boris Cyrulnik, dar și de psihologii Anna Cognet și Célia du Peuty, profesioniști din domeniul sănătății avertizează despre un potențial dezastru în domeniul dezvoltării copiilor, dacă nu se iau măsuri, cât mai e timp.

Întârzierea dobândirii limbajului sau problema sociabilității copiilor sunt doar câteva dintre aspectele care provoacă îngrijorare.

”Este complicat să ai empatie cu un bebeluș în timp ce porți o mască”
”Părinții nu-și fac prea multe griji, dar constată că purtarea măștii în fața bebelușilor, nu este cel mai potrivit lucru. Și asta se observă imediat, deoarece copilul trage de ea și o scoate de fiecare dată.

Educatoarele și asistentele medicale mi-au confirmat că au observat că situația dăunează bunăstării bebelușilor.

Consolarea unui bebeluș în timp ce porți o mască este complicată. Interacțiunea este dificilă sau chiar imposibilă”, spune psihologul Anna Cognet.

Prin urmare, masca perturbă confortul copiilor mici, dar și mai rău, poate interfera cu dezvoltarea lor. 

”Există riscul întârzierii dobândirii limbajului, expresiile faciale find blocate de mască”, explică psihlogul.

Pentru a rezolva problema, psihologul propune vaccinarea cu prioritate a personalului din creșe și înlăturarea obligației de a purta mască în spații deschise.