• Home
  • Sănătate
  • Studiu. Vrei să știi câți ani mai ai de trăit? Stai într-un picior, cu ochii inchiși

Studiu. Vrei să știi câți ani mai ai de trăit? Stai într-un picior, cu ochii inchiși

Intr-un interviu acordat publicatiei britanice Daily News, doctorul Michael Mosley afirma ca timpul pe care reusesti sa-l stai in picioare, cu ochii inchisi, este un factor important de prezicere a dementei senile, precum si a anilor de viata.

“Pacientii mei raman uimiti cat de putin timp pot rezista in aceasta pozitie. Daca vreti sa incercati exercitiul acasa, aveti nevoie ca un prieten sa va cronometreze din momentul in care ridicati un picior si aveti ochii inchisi, pana in momentul in care il puneti pe celalalt jos. Mainile trebuie sa stea pe solduri”, spune doctorul Mosley.

Atentie: daca aveti ai mult de 40 de ani, este improbabil sa reusiti sa ramaneti in aceasta pozitie mai mult de 10 secunde. Pentru un rezultat corect, faceti media din trei incercari.

Importanta acestui test a fost demonstrata prin mai multe studii, dintre care cel mai important a fost realizat de Medical Research Center in urma cu putini ani.

Testul a fost inceput in 1999, cand au inceput sa fie urmariti 2760 de oameni, care, in acel moment, aveau 53 de ani. Peste 13 ani, subiectii au fost rechemati la clinica. Dintre ei 177 de voluntari murisera: 88 de cancer, 47 de boli cardiovasculare si 42 din alte cauze.

S-a dovedit ca murisera tocmai cei care reusisera sa-si mentina echilibrul intr-un picior in jur de 2 secunde.

De ce este atat de greu sa ne pastram echilibrul intr-un picior atunci cand avem ochii inchisi, avand in vedere ca, daca-I deschidem, putem sta lejer mai mult de 30 de secunde?

Doctorul Mosley explica: “Creierul utilizeaza trei tipuri de informatii pentru ca individul sa ramana in pozitie verdicala. Una dintre informatii vine de la canalele umplute cu lichid din urechea interna.

Așa-numitul sistem vestibular informeaza creierul dacă stai cu capul drept. Creierul dvs. se bazează, de asemenea, pe feedback-ul din articulații și mușchi pentru a ajuta la menținerea echilibrului.

Există senzori speciali, cunoscuți ca proprioceptori, în articulațiile care transmit semnale către creier, “spunându-le” ce se întâmplă.

În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, sunt ochii. Acestia dau creierului o măsură exactă a locului în care vă aflați relativ la mediul înconjurător”.

Doctorul Mosley afirma ca acest echilibru se poate imbunatati prin exercitiu: “Ca orice altă abilitate, există lucruri pe care le puteți face pentru a o îmbunătăți.

În primul rând, exersați practicând în timp ce vă periați dinții. În timpul celor două minute in care va spălati pe dinți, eu încercând să-mi îmbunătățesc echilibrul. Stau pe piciorul stang, cu ochii deschiși, apoi cu dreptul, timp de 30 de secunde.

De asemenea, va sfatuiesc sa slabiti. Un studiu pe aceeasi tema realizat in Australia a demonstrat ca supraponderalii si obezii nu reusesc sa-si mentina echilibrul cu multe secunde mai putin comparativ cu normoponderalii”, a mai spus doctorul Mosley.

Oamenii sub 40 de ani au reusit sa stea in medie 15 secunde.

Cei intre 40 si 50 de ani: 13 secunde

Cei intre 50 si 59 de ani: 8 secunde

Cei intre 60 si 69 de ani: 4 secunde

Cei intre 70 si 79 de ani: 3 secunde