Experții monitorizează un nou efect advers al vaccinurilor care afectează menstruația femeilor

21 Iun 2021 | scris de Ioana Sorescu

Experții în sănătate publică din Regatul Unit declară că ”monitorizează atent” un nou efect advers raportat de aproape 4.000 de femei britanice, care afirmă că au sesizat că vaccinarea le-a afectat menstruația, informează The Independent.

Experții monitorizează un nou efect advers al vaccinurilor care afectează menstruația femeilor

Femeile în cauză au raportat menstruații timpurii, abundente sau dureri neobișnuite

Conform datelor obținute de The Sunday Times, s-au înregistrat aproape 4.000 de sesizări cu privire la iregularități ale menstruației până la data de 17 mai.

Și nu este vorba doar de un singur ser. Dintre cele 3.958 de sesizări, 2.734 dintre femei au fost imunizate cu serul de la AstraZeneca, 1.158 au făcut vaccinul Pfizr/BioNTech, iar 66 pe cel de la Moderna. 

Acest efect advers nu a fost înregistrat doar în Marea Britanie, mai multe femei din lumea întreagă s-au plâns pe rețelele sociale de probleme asociate menstruației după ce le-a fost administrat un vaccin anti-Covid.

Dr. Kate Clancy, de la Universitatea din Illinois, a primit sute de răspunsuri atunci când a întrebat pe Twitter dacă și alte femei au avut schimbări în ceea ce privește menstruația după ce au fost vaccinate.

În tweet-ul său, ea relatează faptul că după ce a fost vaccinată cu prima doză de Moderna, a avut parte de o menstruație timpurie și a sângerat ”ca la 20 de ani”.

Multe dintre femeile care au răspuns la acest tweet spun că au trecut printr-o experiență similară după ce s-au vaccinat - menstruație timpurie, dureri neobișnuite și sângerări abundente. 

Conform datelor menționate anterior, majoritatea sesizărilor vin de la femei cu vârste între 30 și 49 de ani.

MHRA – organismul care se ocupă cu aprobarea medicamentelor în Regatul Unit (echivalentul FDA de peste Ocean) – a declarat că va ”monitoriza atent” aceste sesizări, precum și relația lor cu vaccinurile anti-Covid.